De bevlogen klank van Oost-Europa – Duo Vermeulen Verpoest

by Knopskaya

Violist Diede Verpoest en pianist Claus Vermeulen hadden een duidelijk doel voor ogen tijdens de zwangerschap van hun debuutalbum. Ze wilden de luisteraar een duidelijk beeld geven van de Oost-Europese muziek tijdens de twintigste eeuw, die toch wel als behoorlijk turbulent in de geschiedenisboeken terecht is gekomen.

Wat een land altijd zal binden, ondanks politieke veranderingen, is taal en volksmuziek. Het was op basis van de elementen die mensen verbonden, dat componisten nieuwe wegen zouden inslaan.  Ze lieten zich hierbij voeden door invloeden uit de rest van Europa, zoals het Franse impressionisme dat terug te vinden is in de Roemeense klanken van George Enescu. De componist verbleef trouwens lange tijd in Frankrijk.  Toch is er een gemeenschappelijke voedingsbodem die alles mooi tot een geheel terugbrengt en die Verpoest en Vermeulen mooi naar boven laten komen in deze opname. In een woord, zou men de CD als bevlogen kunnen omschrijven. Men voelt een Slavische passionele wind waaien van wilskracht, maar soms ook een heel ingetogen melancholie die zo eigen is aan datzelfde karakter uit de regio rond de Balkan.  Een regio waar veel wordt gedanst, waardoor men de Csárdás zo mooi kan waarnemen in de expressionistische stijl van Bartók.  Leoš Janáček geeft stem aan het Tsjechische volk en hun lijden. Tim Mulleman schreef speciaal voor het duo een compositie die de algemene gevoelens van turbulentie, passie en dreiging weergeeft, Unheimlichkeit ontmoet kracht. Wervelend intiem.

Een mooi portret dat in zoveel facetten een geschiedenis weergeeft die niet in woorden, maar in muziek werd weergegeven met sterke expressie. Uitgegeven door het Belgische label Et’Cetera, in samenwerking met SUPERNOVA – het duo mocht de prijs in 2019 in ontvangst nemen –  en Beeldenstorm.

http://www.beeldenstorm.be

http://www.outhere-music.com

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord