Jakob Bro – Uma Elmo – Ijzersterk visitekaartje

by akim a.j. willems

Visitekaartje

Met ‘Uma Elmo’ geeft het gloednieuwe trio van Jakob Bro een ijzersterk visitekaartje af. Deze cd – de vijfde van Bro als bandleider bij ECM – heeft absoluut geen haast, maar des te meer diepte. En de combinatie van het lumineuze gitaarspel van Bro, het terughoudende slagwerk van Jorge Rossy en het hees fluisterende trompetspel van Arve Henriksen is zowel ingetogen lyrisch als sprankelend poëtisch.

 

Favorieten

We zullen het pas zeker weten als het ooit zover is, maar vredig sterven, voelt volgens ons zoals openingsnummer ‘Reconstructing a dream’ klinkt: warm, rustig, vertrouwd en erg uitnodigend. Mochten we daarna miraculeus herrijzen, dan graag op de tonen van ‘Morning song’, dat eenzelfde behaaglijke en verwelkomende sfeer uitademt. Bij het einde van de cd komt dit nummer terug als een variatie op het origineel die volgens ons nog straffer dan het origineel is.

 

Eerbetoon

Het intimistische ‘To Stanko’ is Bro’s eerbetoon aan wijlen de Poolse trompettist Tomasz Stanko in wiens band Jakob Bro ooit speelde. ‘Music for black pigeons’ opent een minuut lang met de meest ingetogen drumsolo uit de geschiedenis van de jazz en herdenkt saxofonist Lee Konitz die vorig jaar overleed en de titel voor het nummer bedacht.

 

Sprankelend

‘Beautyful day’, ‘Homework’ en ‘Slaraffeland’ brengen we graag onder bij de categorie ‘sprankelend poëtisch’. Stel u daar geen knetterend en spetterend vuurwerk bij voor; eerder een voorzichtig dartelend optimisme.

 

Krachtig huis

De kracht van ‘Uma Elmo’ zit in de soberheid en ijlheid die het fundament van deze cd vormt, in het duister en donker dat het gelijkvloers betrekt, de subtiliteit en elegantie die samenhokken op de eerste verdieping en de verstilling die zich op de mansarde verschanst heeft. ‘Uma Elmo’ staat er als een huis.

LUISTERERVARING: Jakob Bro – Uma Elmo (ECM, 2021) http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord