Jazz als Memento Mori

by akim a.j. willems

In Memoriam

My warmest feelings go to everyone who gave me support during the extraordinary events that were unfolding while this music was being written”, lezen we in de liner notes van “Impermanent”. En ook: “In loving memory of Francesca Martini”. Daniele Martini – de Romeinse, maar al geruime tijd in Brussel wonende, tenorsaxofonist – verloor zijn jongere zus tijdens het schrijven van de muziek voor deze cd. Dat verlies wordt weerspiegeld in tracktitels als “For those who stay” of “Impermanent” – de twee composities waar de cd mee opent – en wordt vertaald in de contemplatieve sfeer van de cd.

Niet uit de band

Daniele Martini schreef zes sterke composities; de inherente kracht ervan wordt versterkt door de interactie tussen Martini en zijn medemuzikanten in het kwartet: Bram De Looze op piano (die tijdens de opnames in 2016 nog als een ‘aanstormend talent’ door het leven ging), Manolo Cabras op contrabas en Joao Lobo op drums.

De derde compositie is de meest in het oog springende compositie op “Impermanent”. Het fundament van deze track is de geïmproviseerde jazz die kenmerkend is voor Martini, maar gebracht op getemperde wijze. “Cells” springt in het oog, maar zeker niet uit de band.

Meditatie

Met de vierde en vijfde compositie sluipen meditatie en spiritualiteit de cd binnen. “Auroshika” klinkt zoals dit bekende, Indiaase wierookmerk ruikt en de “Fang Song Song” geeft in de titel mee wat je het best doet tijdens het luisteren: ‘fang song’ – wat zich uit het Chinees laat vertalen als ‘ontspannen’.

Born – Work – Sad – Happy

“Born Work Sad Happy” is, behalve de titel van de zesde compositie en het meest ‘happy’ of uitbundige nummer op de cd, een quote die toegeschreven wordt aan Ornette Coleman. Dat adagium zou zijn hele leven samenvatten in slechts vier woorden. Wellicht omschrijft het ook het proces dat Martini doormaakte bij het schrijven en opnemen van de composities van: een idee wordt geboren en uitgewerkt, onderbroken door droefheid, maar verschijnt vier jaar na de opnames – hoera! – toch nog op cd.

 

Daniele Martini Quartet – Impermanent (El Negocito Records 2020)

6 tracks – 39 minuten

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord