Suspended Live at Flagey (Antoine Pierre Urbex Electric)

by akim a.j. willems

Muziekgrafiek

Laten we het, om te beginnen, eens niet over muziek, maar over grafiek hebben. Op de hoes van “Suspended – live at Flagey” is die van de hand van Simon Defosse. En ze is de kers op de conceptuele taart van dit project van Antoine Pierres “Urbex Electric”. Toen we deze hoes voor het eerst onder ogen kregen, viel ons mentale naslagwerk “De Iconografie van de Jazz” automatisch open op het lemma “Mati Klarwein” – de Duits-Franse kunstenaar die de hoes voor Miles Davis’ “Bitches Brew” ontwierp. Defosses referentie naar die hoes is even subtiel als duidelijk als intentioneel.

Jubileumeerbetoon

“Bitches Brew” is een mijlpaal in de jazz; het was een van de eerste verkenningen van de mogelijkheden van de vermenging van jazz en (elektrisch versterkte) rock, en een van de meest complexe en rijke oefeningen in het genre.

Pierre schrijft “Suspended” in 2019 als artiest-in-residentie van het Brussels Jazz Festival naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van Davis’ plaat in 2020. Hij wil een eerbetoon brengen aan de vernieuwing die “Bitches Brew” in de jazz initieerde en een repertoire schrijven dat geïnspireerd wordt  door het geluid van “Bitches Brew” zonder het origineel klakkeloos te kopiëren. Het geslaagde eindresultaat wordt in januari 2020 live – niet door Urbex’ gebruikelijke sextet, maar in uitgebreide nonet-bezetting – opgenomen tijdens de première van de nummers in Studio 4 van het Flagey-gebouw.

 

Het juiste hoofd

“Suspended” is afwisselend hels, broeierig, stevig, luid, zacht, ingetogen, ontroerend, hypnotiserend, repetitief, energiek en loom. Het is een cd waar je hoofd naar moet staan om er 100% van te kunnen genieten. Laat je niet ontmoedigen als je na een eerste beluistering tegen je kinderen gaat snauwen en/of een pijnstiller nodig hebt – guilty as charged…twice! – maar leg de cd meermaals op tot hij je in de juiste stemming treft voor deze extra-ordinaire, talentvolle verderzetting van een muzikale trip die in 1970 begon en door Urbex Electric met een stevige zwiep in de eenentwintigste eeuw gekatapulteerd wordt. Op naar een verderzetting in 2070!

 

Antoine Pierre URBEX ELECTRIC – Suspended Live at Flagey – Outhere Music/OutNote Records – 2020

http://www.outhere-music.com

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord