Terje Rypdal, Conspiracy: Klasbak

by akim a.j. willems

Noor. 73. Klassiek musicus. Jazzmuzikant. En een staat van dienst – 58 jaar professioneel met muziek bezig en minstens evenveel platen op zijn naam – om “Du” tegen te zeggen. Ziedaar: Terje Rypdal in een notendop. Wat moet zo’n man nog bewijzen? Wellicht niets, maar met “Conspiracy” – zijn jongste worp op EMC en zijn eerste studioplaat sinds jaren  – bewijst hij in ieder geval dat hij nog niks verleerd is.

Zes oorsnoepjes
In openingsnummer “As if the ghost…was me!?” klatert de hihat eindeloos repetitief als striemende regen tegen een ruit doorheen het nummer terwijl Rypdals gitaar melancholisch naar buiten staart.

Ook “What was I thinking” is een contemplatief nummer waarin de gitaar eerst jammert als een zingende zaag en vervolgens met wijd uitgesmeerde noten een muurtje-van-geluid tussen de luisteraars en de wereld optrekt zodat die op hun gemak in gedachten kunnen verzinken.

Titelnummer “Conspirancy” trekt een register open dat meer naar rock neigt. We hoorden iemand “Jimi Hendrix in een fjord” zeggen, maar daarvoor heeft dit nummer iets te weinig peper in de kont.

“By his lonesome” en “Baby beautifull” zijn “typisch EMC”-achtige nummers: een vleug nostalgie, een hint futurisme en meer dan voldoende ademruimte ruimte binnen de compositie om erin te verdwalen.

Het album sluit af met de kortste (2 minuten en 38 seconden) track: Dawn; waarin een schaars en schamel gitaargeluid en een lage, in- en doordringende bas een dageraad boven een desolaat landschap oproepen.

Korte rit
“Conspiracy” als geheel is fris én retro, dromerig, wat melancholisch, virtuoos in zijn beperktheid en, dus, een uitgebalanceerde mix van zoveel dingen die de voorbije decennia Rypdal-fans gemaakt hebben. Dat “Conspiray” maar 35 minuten lang is, zullen velen jammer vinden. Wij zien er de beperking waarin de ware meester zich toont in.

TERJE RYPDAL – CONSPIRACY – EMC 2020  http://www.outhere-music.fr

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord