Wervelende harpvertellingen – Mathilde Wauters

by Knopskaya

Een album als een toverdoosje, zo klinkt het echt wanneer u het doosje openmaakt en de schijf oplegt. Harpiste Mathilde Wauters ontvoert de luisteraar even naar haar wereld waarin hij/zij verwonderd in het rond kijkt naar alles wat hem/haar omringt. Het instrument van de betovering heeft hier diens bijnaam niet gestolen. Wauters stelt het ook rechtuit zoals zij het wiet. Ze wil terug naar momenten waarop mensen mekaar wisten te boeien zonder TV, ze wil mooie verhalen vertellen – Whispers of Tales.

De Spaanse dans van de Falla, een instrumentaal onderdeel van een opera over liefde en bedrog, opent het album onmiddellijk binnen de juiste sfeer. Daarnaast is er onmiddellijk aandacht voor componisten die voor de harp zelf schreven, zoals Marcel Tournier met zijn Images, Suite nr 4. Zelf was hij leerling van Alphonse Hasselmans, die we later te horen krijgen met zijn Follets.  Het is vooral het vierde deel van de Images, La danse du moujik die ons al in de prachtige oriëntaalse sprookjessfeer brengt die nodig is om Lark van Mikhail Glinka te beluisteren. Fijnzinnig hoort men de roep van het Slavische platteland. Vogels die verhalen vertellen. Nostalgisch mooi.

Verhalen in verhalen – de Fantaisie op motieven van Faust van Gounod  van Albert Zabel neemt ons mee naar de dansende nymfen aan het begin van de opera.

Zoals eerder vermeld, aandacht voor harpcomponisten, maar vooral ook voor componisten van eigen bodem. Hasselmans, Tournier, maar ook Frits Celis met zijn Hymne aan August De Boeck van Merchtem. Een zintuigprikkelende compositie. Het wonderkind, de vrouwelijke componiste Henriette Renié, was eveneens leerlinge van Hasselmans en schreef de expressieve Ballade fantastique. 

Mathilde Wauters (geb. 1995) komt uit een muzikale familie en begon haar harpstudies op vijfjarige leeftijd, samen met haar zus Emma, met wie ze een duo vormt. Ze studeerde bij Eline Groslot en wer op vijftienjarige leeftijd toegelaten aan het Conservatorium van Antwerpen in de klas van Sophie Hallynck. In 2017 behaalde ze haar masterdiploma en ging verder studeren in Parijs. Ze maakt momenteel deel uit van de Orkestacademie van de Münchner Philharmoniker. Ze was laureate van verschillende wedstrijden zoals de Félix Godefroid wedstrijd, een componist waarvan u eveneens werk op dit album kunt terugvinden. Vanaf seizoen 2022-2022 is ze solo-harpiste bij het Residentieorkest Den Haag.

Et’Cetera Records – KTC 1760 – http://www.outhere-music.be

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord