Chopin on his mind – Ionut Cibotariu

by Knopskaya

De jonge Roemeense pianist Ionut Cibutariu weet met zijn 27 lentes al heel wat ervaring tentoon te spreiden. Het is een maturiteit die men onmiddellijk in zijn spel kan horen.

Op vijfjarige leeftijd ontdekte hij de piano, een microbe die hem niet meer zou lossen en op veertienjarige leeftijd naar het George Enescu Lyceum te Boekarest zou leiden, waar hij zijn verdere studies zou aangaan, die hij in Genève vervolledigde. Als jongeman stortte hij zich in het leven van de beroepsmuzikant, wat meteen loonde in de vorm van prijzen en beurzen.

Momenteel verblijft hij ons land, waar hij onder andere doceert aan de Internationale Muziekschool Wonderful World te Mechelen. De gezellige locatie liep dan ook vol voor zijn concert dat grotendeels in het teken stond van de muziek van Frédéric Chopin, gevolgd door de Mephisto Walz van Franz Liszt.

Hij zette zeer dynamisch in met Scherzo opus 31, gevolgd door twee virtuoze etudes. Wat volgde was een spel van meeslepende nuance toen hij de ballade opus 23 nr in G mineur speelde. Hij wist het publiek te verrassen door te vertrekken vanuit een stilte die naar verschillende apotheoses leide. Ontladingen die de stilte die daarna opnieuw gegrepen nog intiemer maakten en Chopin in al zijn facetten op de kaart wist te zetten – als gevoelsmens en romanticus zowel als grootvirtuoos. Laat het dit nu net zijn wat die Mephisto Walz van Franz Liszt zo groots maakt. Het is een werk waarin verschillende dynamieken mekaar ontmoeten en het is de kunst om al deze momenten mooi in mekaar te laten passen en mekaar vloeiend te laten aflossen om zo de luisteraar in een waaier van  kleurrijke klankbelevenis te laten terechtkomen.

Een toch wel veeleisend programma voor de pianist. Het feit dat de tijd voorbijvloog voor de aanwezigen bewees dat hij hierin met groot naturel was geslaagd.

Voor wie er geen genoeg van kan krijgen, kan nog tickets bekomen voor een volgende concert binnen deze reeks, waarbinnen opnieuw een intiem concert met toptalent plaatsvindt:

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord