Het Gromt heerlijk in de buik van Sint-Katelijne-Waver

by Knopskaya

Uitstapjes zoeken tijdens de zomervakantie, met of zonder kinderen. Budgetvriendelijk, ontspannend en liefst ook nog een beetje leerrijk. Waarheen? In Sint-Katelijne-Waver biedt domein Midzelen  met daarbij horend ’t GROM – museum van de groentestreek – u genoeg voer voor een fijne namiddag groen vertier. Een oase op een plek waar u het nauwelijks had verwacht.

Groei
Schepen van cultuur Eric Janssens en directeur-conservator Maarten Jacobs leidden ons rond en lieten zien waarom hun domein net dat beetje anders is dan de traditionele schuren vol landbouwtoestellen uit heden en verleden. Het domein bestaat qua gebouwen uit twee grote hoeves – Midzeelhoeve I en II, gebouwd in 1701 en 1712.

Toen de Fransen in onze streken aankwamen, werd alles verkocht als zwartgoed en verdeeld. In 1972 kocht de gemeente Midzeelhoeve I aan met de bedoeling er een heemkundig museum van de maken met tentoonstellingsruimte. Om dit te ondersteunen werd de kring Erf & Heem v.z.w. opgericht, die volgend jaar 50 kaarsjes mag uitblazen.

In 1975 werd het gebouw geklasseerd en in 1976 kocht de gemeente ook Midzeelhoeve II aan.

In 1980 werd Midzeelhoeve I gerestaureerd en nam Erf & Heem er zijn intrek. Er werden tentoonstellingen en andere activiteiten georganiseerd en een cafetaria ingericht – inmiddels een brasserie.

In 2000 werd architect Jos Serneels aangesteld voor de restauratie en uitbreiding. In 2002 werd alles gecentraliseerd onder de coördinatie van de nieuwe v.z.w. Midzeelhoeve. In 2006 opende het museum.

Tijdens de jaren negentig werd een een collectie oude en nieuwere landbouwtuigen aangelegd. Toen ontstond het eerste concrete idee voor een tuinbouwmuseum. Gezien er over heel Vlaanderen al diverse van deze initiatieven bestonden, moest er gezocht worden naar een formule om eruit te springen op originele wijze. Het resultaat was een doe-museum.

Interactief


Twee derde van het te bezoeken domein bevindt zich in open lucht. In de vele thematuinen kunt u planten terugvinden uit heden en verleden, met daarbij hun verhaal. Zo leren we de tuin van Karel de Grote kennen, vol eetbare planten die in zijn tijd – het vroege Europa – als geneeskrachtig werden beschouwd. Er is bewust gekozen om enkel de eetbare planten in de tuin te zetten om zo de bezoeker de kans te geven om te voelen en zelfs te proeven. De renaissancetuin bevat zelfs aardappelplanten voor de sier. Niet zo gek, want het was een teken van prestige om zo’n plant uit de nieuwe wereld van Amerika in je tuin te hebben. De tuinen worden onderhouden door een aantal naarstige tuiniers op vrijwillige basis. Daarnaast is er nog een voltijdse tuinier in dienst van de v.z.w. Hier en daar wordt er bewust voor gekozen om de groenten zaad te laten schieten om het publiek vertrouwd te maken met de plant van waaruit hun voedsel ontstaat.

Naast een bijna honderdjaar oude zeldzame wilde perelaar worden we ook geïntroduceerd in de wereld van de lokale (oude) groenterassen zoals de witte ster van Antwerpen (tomaat), de Mechelse bloemkool en de Mechelse blauw-groene prei.

Duurzaamheid wordt hoog in het vaandel gedragen. De bankjes van waarop u van de bloemen- en groentepracht kunt genieten, zijn uit gerecycleerd PMD vervaardigd. We zien speciaal voor de insecten aangelegde perken en een insectenhotel. Ook tijdens de maai mei niet actie werd er bewust niet gemaaid, om vervolgens een cursus zeisen te geven.

Dit soort cursussen en workshops maakt deel uit van het immateriële erfgoed dat op het domein wordt doorgegeven. Er wordt nog traditioneel brood gebakken in het bakhuisje en er wordt gekookt. We waren ook getuige van het verven van textiel met rodebietensap. Prachtige haast fotografische afbeeldingen tonen ons het resultaat van de cursus plantkundig tekenen. Mensen worden terug in contact gebracht met alles wat nog zoveel dichter bij ons staat dan we kunnen vermoeden, de natuur. Via kookcursussen wordt men terug in contact gebracht met écht eten, gezonde voeding.

Scholen, verenigingen en bedrijven maken graag gebruik van de faciliteiten voor hun activiteiten en teambuildings. Er is trouwens ook een parking voor kampeerders.

De formule is succesrijk en wordt intussen al op verschillende plaatsen gekopieerd. Wij suggereren echter dat u voor de enige echte en originele ervaring gaat, daar op domein Midzelen te Sint-Katelijne-Waver.

Meer info over ’t Grom

https://www.tgrom.be

P.S. Wanneer u vanaf  20 euro per jaar vriend van ’t Grom wordt, kunt u het museum onbeperkt bezoeken. Waarom niet?

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord