Unieke installatie brengt Oekraïens geluid naar Mechelse Begijnhofkerk

by Knopskaya

Foto: Galerie Transit

Tryhova – de Sirenen en de Mast, zo heet het project dat namens Galerie Transit te bewonderen staat. Oekraïens kunstenaar Nikita Kadan wil hiermee tonen wat niet enkel de politieke, maar ook de emotionele impact is van oorlog. De toepassing is universeel. Niet enkel de oorlog in zijn thuisland, maar alle mogelijke andere oorlogen uit heden en verleden kunnen gelinkt worden aan zijn werk.

Men wordt overmand door een geluid dat door de ruimte snijdt, alarmen en bombardementen. Men voelt de oorlog zeer dichtbij en wordt gewaar wat dit met de mens kan doen. Een fractie weliswaar, want wij leven met het besef dat dit “slechts” in scène gezet is. Men begint zich slechts voor te stellen wat dit in het echte leven voor de slachtoffers moet voorstellen. Operazangeres Lena Bielkina en violist Ihor Zavhorodnyi maakten samen de opnamen voor het geluid. Een mooi bewijs hoe muziek nog altijd de diepste emotie bij de mens kan opwekken.

Er vond o.a. al een presentatie plaats in de Sint-Pieterskerk en in de Sint-Maartenskerk in Ieper, dit in het kader van een kunstenaarsresidentie in het In Flanders Fields Museum.

Nikita Kadan is een internationaal gewaardeerd kunstenaar met tentoonstellingen en werk in verschillende Europese musea: Centre Pompidou, Neue Pinakothek München, M HKA Antwerpen, Castello di Rivoli Turijn, Klaipeda, Warschau, Dresden en Wenen. (Bron: Galerie Transit)

Nog tot drie december kan je het werk zelf komen ontdekken, van dinsdag tot en met zondag van 13 tot 16 u.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord