Koninklijk Conservatorium Brussel stelt “Temporelles” van John Lippens tentoon

Creativiteit binnen beperking

by Knopskaya

Momenteel kunt u de expositie van beeldend kunstenaar John Lippens bezoeken in het Koninklijk Conservatorium te Brussel. Het betreft een reeks “dwangschilderijen”. De term kan wat afschrikkend klinken, maar de uitvoering is net een uiting van een zekere vrijheid binnen een beperkt kader, een uitdaging. De kunstenaar begint met een vooraf bepaalde hoeveelheid verf – olie en pigment op ongeprepareerd linnen – waarmee hij het doek moet gaan “bedekken”. Gezien het onmogelijk is de verf overal in dezelfde hoeveelheid te verspreiden, ontstaan er intensiteiten in bepaalde uithoeken van het gebleekte doek, zodat het op een gegeven moment lijkt alsof men het doek in een zekere leesrichting kan aflezen. Naarmate de verf opraakt wordt de kleurintensiteit steeds minimaler en ontstaat een schaarste, een beetje een zandlopereffect.

Het is een beetje als het verspreiden of verstrijken van de tijd. hoe goed je die ook wil verdelen, of je het u graag hebt of niet, de tijd raakt op. Alsook de ruimte trouwens.  Er ontstaat binnen de tekeningen een bepaald ritme, iets dat voorbijgaat zoals een landschap waar men voorbijrijdt, of een abstracte film die men bekijkt.

Heel mooi om deze reeks tentoon te stellen op een plaats als het Conservatorium, waar muziek eveneens klinkt tot het partituur op is, bepaald en beperkt door zoveel noten, maar waarbinnen er door interpretatie zoveel kan gebeuren. Men ziet de ritmes die in muziek hoorbaar zijn, het uitdeinen van klanken als het ware. Het is de kunst van de beperking die binnen dit kader een andere vorm van creatie oplevert. Een boeiend gegeven hoe meer u de werken bestudeert.

De Temporelles” weigeren uitsluiitend in ruimtelijke termen gelezen te worden en verwijzen naar het feit dat het tijd is, de horizon en de ruimte van alle aawezigheid. Alexandre Schild, filosoof.

Foto: Yoshie Kuwayama – Motion in Silence

Nog te bezoeken tot 14/02/2024

Deze tentoonstelling wordt gecureerd door Christian Defauw voor Révélations. Meer info: expo@artetrevelations.com

Een organisatie met dank aan Conservamus v.z.w.

Foto’s: Christian Defauw

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord