Het is een charismatisch figuur, met een immer brede glimlach – de Afrikaanse allround-artiest Rifi Kythouka (geboren op 19 januari 1951 in Congo-Brazzaville). Als muzikant en acteur werkte hij in zijn geboorteland voor onder andere de nationale televisieomroep, waarna hij de wereld rondreisde en zo al zijn zintuigen en talenten kon voeden. Zo ook ontdekte hij de schilderkunst, waarin hij zijn visie op mens en maatschappij kleurrijk weergeeft.
Hij leert ons dat er geen zwarte of witte mensen zijn, trouwens ook geen gele of rode, en noemt zichzelf daarbij een lekkere warme chocomelk. Men kan hier nu om lachen, maar eigenlijk bevatten zijn uitspraken een diepe waarde. We hebben allemaal onze uiterlijke en innerlijke kenmerken, waardoor we individuen zijn met een eigen wil, met een achtergrond die ons vormt. We blikken ook terug op ons leven, en krijgen onze identiteit mee vanuit onze achtergrond. Het is het letterlijke zwart-wit denken dat tot gevaarlijke patronen leidt. Zo schilderde hij de man die achteruit en vooruit wandelt tegelijk, de man zonder ingevulde kleur. Hij ontkent het bestaan van grenzen niet, maar wijst op het gevaar van extremen. Waarom zijn de mensen uit Afrika niet welkom, maar de chocolade en de koffie wel? Rifi Kyth is een hedendaags filosoof, met een groot gevoel voor humor. Hij wijst op het gevaar van slecht toegepaste politiek vol lege woorden. Zo vertelt hij illustratief over een dik boek vol lege bladen dat hij schreef over zijn president, die enkel “goeloegoeloe” kan zeggen.
Genoeg gerateld, even concreet. Meneer Kythouka, wanneer gaan wij eens samen op café? Ik kan nog zoveel van u leren…
U kunt tot eind deze maand het werk van Rifi Kythouka heel de week door gratis bekijken bij Koen den Brillenman – Befferstraat 22 – 2800 Mechelen