Stap binnen in de wondere wereld van Jean-Michel Folon.

by Klaas Chielens
L'étranger - Folon © Fondation Folon

Jean-Michel Folon

Jean-Michel Folon was reeds bij leven een gevierd kunstenaar. Zijn werken zijn te bezichtigen in binnen en buitenland. Het artistieke genie van Folon was te zien op postzegels, posters, boekomslagen en sierde de covers van zowel the New Yorker als Esquire. In België is nabij het Noordstation een imposant beeld van zijn hand te zien, en sinds 2000 heeft hij zijn eigen museum, op het prachtige kasteeldomein van La Hulpe. Het museum wordt uitgebaat door de stichting die zijn naam draagt.

Het museum

Binnentreden in het museum alleen al is een magische ervaring; je stapt echt binnen in de verbeelding van Folon. De cover van een boek opent zich magisch en je wordt omgeven door zijn magische wereld. Ondanks de 500 stukken in het museum krijg je op geen enkel moment het idee overspoeld te worden; het is beklemmend noch overweldigend. Een afwisseling van beelden, affiches, boeken en videos zorgt voor de totale immersie in dit dromenland.

The New Yorker – 11 Apr. 1970
© Fondation Folon

Folon beheerst de manier om met enkele potloodlijnen zijn eigen figuren te creëeren en als bezoeker wordt je meegetrokken in dit creatieve proces. Het lijkt alsof je binnenstapt in een museum gemaakt voor en door De Kleine Prins van ‎Antoine de Saint-Exupéry. Folon schetst de wereld om zich heen op zijn eigen manier. Zijn werk is een aanklacht tegen de vervreemding en voor een menselijk humanisme. De werken zijn zacht, zowel van beeldvorming als van kleuren maar tonen vaak een kritiek op de ingewikkeldheid van het bestaan; zijn pijlenwereld is een wirwar van regeltjes en vooral van het verdrinken daarin.

Folon - Partir - 2002

JM Folon – Partir – 2002
© Fondation Folon

Reizen

Folon was een reiziger; zowel imaginair als letterlijk. Zijn reeksen met als thema “Je vous écris de” voeren de kijker mee naar ‘imaginaire’ plaatsen zoals daar zijn Californië, Peking, Florida, … het zijn collages waarbij een foto of prent dienst doet als centraal onderdeel waar Folon zelf de omgeving bij fantaseert of aanvult. Het reizen was zeker een soort van obsessie. In het museum is een zaal gewijdt aan de schepen van Folon. Schepen die hij maakte uit gevonden stukken hout en andere materialen. Schepen die hem, en ons, meevoeren op een imaginaire reis.

Object Trouvé / Readymade

Een interessante inblik in de kunst van Folon krijgen we in zijn Objects Trouvés. Dit soort kunst, dat oa. ook door Duchamps bekend werd, neemt toevallig gevonden objecten en verheft ze tot kunst. In het geval van Folon zijn dit voorwerpen die hij bij dagelijkse wandelingen tegenkwam. Een lepel, kinderspeelgoed, een borstel, allen worden ze tot personages die in zijn wereld worden losgelaten.

Bezoeken

Het museum vindt u op dit adres:

Hoeve van het Kasteel van Terhulpen
Drève de la Ramée 6A
1310 Terhulpen

Toegangsprijs:
10 euro per volwassene
5 euro voor jongeren onder de 18 of studenten onder de 26.
Het museum is gratis voor mensen met een museumpas.

Het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers, behalve de tijdelijke tentoonstellingen.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord