Dansers na een jaar weer in (de) Spotlight

by Olivia Stalpaert

Foto © Arthur Joos – Spotlight 2021 (Demi Van Eck op de voorgrond)

Afgelopen weekend was het zover. Dé hoogdag van Demi Van Eck en heel wat andere dansers en choreografen. Spotlight mocht weer doorgaan, nadat de dansindustrie meer dan een jaar stillag. Een overvolle Magdalenazaal bewijst het gemis naar dit – normaalgezien – jaarlijkse dansevenement.

Demi is het gepassioneerde brein achter Spotlight. Al zeven jaar lang organiseert ze dit dansoptreden om compagnies een kans te geven te stralen op een podium. “We bannen elke vorm van competitie”, luidt het in het brochureboekje. Die eenheid tussen dansers maakt van Spotlight een uniek project. Van Eck is naast de organisator ook choreografe van drie en danseres van zeven compagnies . Haar werk werd dus stevig vertegenwoordigd tijdens de show en ik zou het niet anders willen. Het werkt als opluchting om haar naam in de aankondiging van een dans te zien verschijnen. “Deze gaat weer top zijn”, weergalmt het dan in mijn hoofd. En gelijk had ik. Met haar compagnie Meraki – mijn favoriet – bevredigde ze mijn eigen dansershartje alsook de hele zaal, hoewel die laatste nóg meer fan leek te zijn van het uptempo stuk dat haar compagnie Lux bracht.

De twee uur durende show werd naast Demi’s dansen ook gevuld met stukken van andere compagnies. Zo was er bijvoorbeeld het fenomenale Dancelot Coda+, dat met een dans van Laurent Flament de sterren van de hemel danste. Ook het klassiekere N’Ine en explosieve Pliejee maakten grote indruk op mij. De benjamins van de bende, compagnie Jong Geweld, verzekerden het publiek van een veelbelovende nieuwe lichting vol talent.

Soms in een wat klassiekere of juist meer pop variatie, nam jazz duidelijk de bovenhand in Spotlight. Toch had elke dans eigenheid en originaliteit. De muziek varieerde van klassiek tot alternatief en van lyrical tot akoestisch. Ook de kledij kwam geen enkele keer tweemaal voor en was door elke compagnie tot in de puntjes verzorgd. Heel mooi om te zien was de spacing, waar duidelijk veel aandacht aan besteed was. Het is ten slotte hetgeen wat een dans typeert en afmaakt. Verder was elke dans voorzien van aangepaste lichttechnieken, die perfect afgestemd en dus een grote meerwaarde waren.

Na een spectaculaire finale en een bedankingsspeech van frontvrouw Demi, mengden publiek en dansers zich in de bar waar alle welverdiende complimenten uitgedeeld werden.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord