Gent Jazz ‘Back to Live’ 8 – 18 juli, Bijlokesite

by Knopskaya

Het regent!
Gelukkig enkel nieuwe namen voor Gent Jazz ‘Back to Live’:
Eefje de Visser, Nordmann, Absynthe Minded, blackwave.
TheColorGrey, SPREEJ, Gaidaa, Monty Alexander Trio, Dayanne
3Men In a BoaT ft. Louis Sclavis, Cesar Quinn & Loverman

Tickets voor de reeds aangekondigde dagen van Gent Jazz ‘Back to Live’ vliegen de deur uit – het ziet ernaar uit dat we deze zomer verschillende keren het bordje ‘sold out’ zullen mogen bovenhalen – en vandaag komen er nog twee volledige dagen bij!

Vrijdag 16 juli wordt een uniek Gents onderonsje met Eefje de VisserAbsynthe Minded en Loverman. Eefje de Visser won het voorbije jaar zowat alles wat er te winnen viel met haar perfécte popplaat Bitterzoet, die ze gelijk in elk noemenswaardig eindejaarslijstje parkeerde. Bij gebrek aan podia voegde ze aan de plaat eveneens twee sublieme concertfilms toe, maar nu kan ze er eindelijk écht mee uitpakken: live, op de Bijlokesite, voor een thuispubliek.

Ze doet het daarenboven in erg goed gezelschap: Absynthe Minded heeft net een best of uitgebracht en zal die dag ook op Gent Jazz door zijn opmerkelijke oeuvre wandelen, en het startschot wordt gegeven door Loverman.

Woensdag 14 juli trekken we dan weer de kaart van hiphop, soul en R&B met blackwave. als headliner, en TheColorGreyGaidaa en SPREEJ in hun zog. Are We Still Dreaming, het debuutalbum van de eerste, werd in Humo bedacht met vier sterren, terwijl het duo er als “de onbetwiste meesters van de frithop” werd omschreven. Denk: een groot pak oldskool hiphop met een kwak Belgisch surrealisme.

TheColorGrey bewees met zijn recente album Overcome dan weer als geen ander hiphop en soul te kunnen mengen, terwijl de Gentse rapper SPREEJ vorig jaar een onwaarschijnlijke comeback maakte met niet één, maar twee straffe ep’s. Al wordt de grootste verrassing op 14 juli mogelijk de Nederlandse Gaidaa, wier buitengewone R&B en hiphop wordt gekruid door soul, jazz en Afrikaanse ritmes.

Met Nordmann is meteen ook de eerste naam bekend voor donderdag 15 juli. De band rond saxofonist Mattias De Craene maakte met In Velvet de beste Belgische plaat van 2020, en de vijf zijn sowieso ook één van de meest verschroeiende Belgische live-bands. Om maar te zeggen: Nordmann móest erbij!

3Men In a BoaT ft. Louis Sclavis komt er dan weer bij op zaterdag 10 juli. De drie mannen in kwestie hebben hun sporen verdiend bij onder meer Ellery Eskelin en Too Noisy Fish, terwijl Louis Sclavis één van de pioniers van de Europese free jazz en avant-garde is. Nog een icoon: met Monty Alexander Trio is de affiche van maandag 12 juli helemaal rond. De Jamaicaanse pianist begon zijn carrière bij Frank Sinatra, speelde later samen met Sonny Rollins en Dizzy Gillespie, en maakte naam als bruggenbouwer tussen jazz, soul, reggae en calypso.

Tot slot opent Cesar Quinn op zondag 11 juli, en Dayanne op zondag 18 juli. De eerste is een ijzersterke indieband die er onlangs op zijn uitmuntende debuutplaat Opal flink wat jazzinvloeden doorjoeg. De tweede overtuigde op zijn even uitmuntende debuut-ep In a Silent Way dan weer met een puike mix van pop, soul en jazz.

Alle namen tot nu toe: STUFF., José James, Eefje de Visser, Marc Ribot’s Ceramic Dog, Jef Neve, Tigran Hamasyan Trio, Wim Mertens, TaxiWars, Nordmann, Niklas Paschburg, blackwave, Lady Linn, Gonzalo Rubalcaba & Aymée Nuviola, Absynthe Minded, TheColorGrey, Antoine Pierre Urbex Electric, Tutu Puoane Quartet, Dijf Sanders, Compro Oro, 3Men In a BoaT ft. Louis Sclavis, Cinema Paradiso, Naima Joris, Donder & Apeland, Gaidaa, Sohnarr, Monty Alexander Trio, Bandler Ching, SPREEJ, Dayanne, Loverman, Dishwasher_ & Cesar Quinn.

Gent Jazz ‘Back to Live’ wordt mogelijk gemaakt met de steun van Flanders State of the Arts.

Tickets kosten €39 – €44 en zijn enkel te koop via www.gentjazz.com. Kindertickets (-12 jaar) kosten €8. Gent Jazz vindt, zoals steeds, plaats op de Bijlokesite.

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord