KEW cello, finaledag 6: Schrikken van de Russische présence

by Knopskaya

Zaterdag 3 juni: Victor Julien‐Laferrière (°1990 – Frankrijk) en Ivan Karizna (°1992 – Wit-Rusland). Muzikaal verantwoord geweld vond er vanavond plaats in BOZAR. Nog een snel overzicht van de laatste twee finalisten alvorens tot de proclamatie rond middernacht over te gaan.

Laferrière speelde een mooi afgewerkte Sublimation. Eigenlijk was hij van alle Franse kandidaten de meest correcte tot hiertoe wat deze compositie betreft. Hij vervolgde met een zeer minutieuze en sarcastische versie (want zo is dit stuk wel een beetje bedoeld) van het Concerto n. 1 in Es op. 107 van Dmitri Shostakovich. Correct, mooi, proper voor de rest. Netjes hoe het hoort. Indien de jury van netjes houdt, wordt hij hun man.

Maar toen maakte de Wit-Rus Ivan Karizna zijn opwachting, en hoe. Een Slavische storm woedde door de Henri Le Boeufzaal. Oké, misschien iets te Slavisch, die Sublimation, maar het oosters karakter ging niet verloren. Hij speelde het Concerto n. 1 in Es op. 107 van Dmitri Shostakovich stevig, sarcastisch, melodieus. Hij liet de dissonanten terug harmonie nemen. Ik verwacht hem zo dadelijk hoog in de rangschikking, vermoedelijk zelfs ergens bovenaan.

Het kan vanavond nog alle richtingen uit, afhankelijk of de jury kiest voor virtuositeit, kracht, romantiek of balans. U wacht toch samen met ons?

Voorlopige pronostiek 

Yuya Okamoto of Ivan Karizna: eerste plaats

Brannon Cho: tweede plaats

Aurélien Pascal: derde plaats

Maciej Kułakowski of Victor Julien-Laferrière:  vierde plaats

Bruno Philippe: vijfde plaats

JeongHyoun (Christine) Lee of  Santiago Cañón‐Valencia: publieksprijs

Seungmin Kang: laatste helft

Sihao He: laatste helft

Yan Levionnois: laatste helft


  • WAT: KEW voor cello, finaledag  6
  • WIE: Victor Julien-Laferrière en Ivan Karizna 
  • WAAR: Henry Le Boeufzaal, BOZAR, Brussel
  • WANNEER: zaterdag 3 juni 2017
  • FOTO’S: © Canvas
Ivan Karizna
Victor Julien-Laferrière

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord