Meesterlijk jubileum: 30 jaar ‘Meesterpianisten’ in Concertgebouw Amsterdam

by Knopskaya

Het stond in de sterren geschreven: 5 maart zou de avond worden die de Russische pianoschool alle eer zou aandoen. Het Riaskoff Concert Management liet niets aan de twijfel over, het was feest en dit op alle vlakken.

Maar liefst zes (rijzende) sterren speelden met totale overgave het werk van Russische grootmeesters zoals Prokofiev, Rachmaninov en Kapustin. Ook minder gekende Russische componisten zoals Balakirev en Arenski passeerden de revue.

Hevige beheersing

De avond zette in met jong geweld, blakend van zelfvertrouwen. Alexander Malofeev, afkomstig uit Moskou, ziet er uit als een guitige tiener. Toch weet hij heel goed wat hij in zijn mars heeft, misschien wel wat té goed. Hij zette de avond met een correcte uitvoering van Rachmaninov in. Hij volgde dan ook les bij Denis Matsuev, die men een beetje de kalashnikov onder de pianisten kan noemen. Hij is vooral gekend als laureaat van het prestigieuze Tchaikovsky-concours in Moskou, maar toch mag zonder enige schroom gesteld dat zijn Prokofiev-uitvoeringen spectaculair zijn zonder meer. Tijdens het tweede deel van het concert speelden Matsuev en Malofeev in duo: Paganinivariaties van Lutoslawski. Temperament, maar met precisie.

Jong, maar getemd

Een andere  jonge revelatie was Aidan Mikdad, net als Alexander Malofeev 15 jaar jong. Hij begon pas met piano op zijn tiende, maar groeide snel uit tot een volwassen pianist, beheerst, fijnzinnig. Het was dan ook een zeer terechte keuze om hem tijdens de duo’s te koppelen aan Alexander Romanowsky.Romanowsky speelt beheerst, neemt tijd voor pauzes en geeft muziek lucht.

Behzod Abduraimov was  voor mij dé ontdekking van de avond. Abduraimov slaagt erin om zijn publiek te vervoeren naar verre oorden. Hij koos tijdens zijn solo-optreden voor sprookjesachtige composities met oriëntaals karakter. De Oriëntaalse fantasie van Islamey nam het publiek letterlijk mee op trektocht langs de zijderoute.

Less is more

Beheersing en eenvoud zijn de trefwoorden waarmee men Alexei Volodin kan beschrijven. Volodin is pure zachtheid en subtiliteit. In duo met Abduraimov speelde hij pure muziekpareltjes. Er had best wat meer solo-Volodin gemogen, een zijdezachte streling voor het oor.

De finale was bijzonder spectaculair, het was tenslotte feest. Er werd een vlotte potpourri gespeeld door de zes meesterpianisten samen, verdeeld over twee piano’s. Van Slaap kindje, slaap, over de Grachten van Amsterdam en Mary Poppins, ging het naar het Wilhelmus. Hoe kon het ook anders, want prinses Beatrix, fan van het eerste uur, zat op het balkon.


  • WAT: 30 jaar Meesterpianisten – werken van Rachmaninov, Medtner, Prokofjev, Kapustin,Tsjaikovski, Skrjabin, Balakirev – Islamey, Arenski, Lutoslawski
  • WIE: Denis Matsuev, Alexei Volodin, Alexander Romanovsky, Behzod Abduraimov, Alexander Malofeev, Aidan Mikdad
  • WAAR: Concertgebouw Amsterdam
  • WANNEER: Zondag, 5 maart 2017
  • Foto’s: © Janiek Dam

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord