Van bij ons: Saxofonist Kurt Bertels wint de Fugatrofee

by Knopskaya

Stadhuis Brussel – Gisteren werd in aanwezigheid van de Unie Van Belgische Componisten op de fugatrofee overhandigd aan saxofonist Kurt Bertels. 

Bertels studeerde in 2012 af aan het Brusselse Conservatorium en werkt momenteel als artistiek onderzoeker aan zijn doctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel. Zijn onderzoek betreft de Eerste Brusselse Saxofoonklas (1867-1903). Hij is – samen met het Kugoni Trio de vertegenwoordiger van Belgische (hedendaagse) muziek bij uitstek. In 2017 ontving het trio reeds een Gouden Label Jong Talent van Klassiek Centraal. Onafhankelijk daarvan werd nu de Fugatrofee toegekend. Dat dit een uitzondelijke prestatie zal u niet verwonderen.

Vlaamse componisten werken graag samen met Bertels, violist Nicolas Dupont en pianist Bert Koch. Tijdens de uitreiking werden er composities gespeeld van Jan Hendrik Van Damme, Wilfried Westerlinck, Marcel De Jonghe en Jan Van Landeghem.

Voorzitter Dhr. Carl Verbraeken legde de nadruk op het belang van de vertegenwoordiging van onze Belgische componisten binnen de media, het belang van een goede verstandhouding tussen musicoloog en componist en de noodzaak aan een jaarlijkse wedstrijd waarin enkel maar Belgisch werk mag worden gespeeld.

Langs Franstalige kant ging de Fugatrofee naar mezzo Sophie de Tillesse – die trouwens ook twee Vlaamse liederen zong – en haar Krocus trio. Ook zij is een afgestudeerde van het Brusselse Conservatorium.

We wensen Kurt Bertels – en Kugoni – een prachtig carrièreverloop toe en veel succes met zijn project rond het Eerste Saxofoonconcerto van Gilson waar we reikhalzend naar uitkijken.

Donderdag en vrijdag aanstaande vinden de Belgian Music Days plaats in het Leuvense Lemmensinstituut. Meer info? Klik hier


  • WAT: Fugatrofee 2017
  • WIE: Kurt Bertels
  • WAAR: Stadhuis Brussel
  • WANNEER: 26 fabruari 2018

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord