Walking up the Mountain Track: The Zen Way to Enlightened Musicianship

by Knopskaya
Walking on the Mountain Track - Eric Schoones

Geduld en berusting

Wat heb je nu als muzikant het meest van al nodig? Geduld, juist! De Nederlandse pianist, musicoloog en schrijver Eric Schoones (1960) besefte dit als geen ander. Hij besliste te onderzoeken hoe de grootmeesters uit heden en verleden tot de ontwikkeling van hun engelengeduld kwamen. Hij toetste zijn bevindingen aan de beginselen van het Zen-boeddhisme.

Feiten en ervaringen

Toch is dit boek alles behalve een new-age boek. Het is een boek vol uitwisselingen van persoonlijke ervaringen, gesprekken en briefwisselingen. De bevindingen van hedendaagse sterke muzikanten worden getoetst aan deze van oudere grootmeesters. Want daar haalt men de mosterd natuurlijk. Wat dacht bv. Beethoven terwijl hij componeerde? Het lijkt wel een soort van overlevering in muzieknoten.

Heden en verleden

Naast gebruik van historische documenten, beeldfragmenten en briefwisselingen, werd er ook gebruik gemaakt van interviews met hedendaagse muzikanten zoals bv. pianist Julien Libeer en Carina Vinke. Deze werden dan weer getoetst aan de bevindingen van bijvoorbeeld mezzo-sopraan Christa Ludwig.

Hoe verder  men het boek leest en op het pad komt, hoe meer kruispunten men tegenkomt. Net daar ligt de focus. De kruispunten worden rustpunten. Vanaf dan voelt alles niet alleen lichter, het klinkt ook lichter.

Bagage

Het boek is geschreven in een hoopvolle opgewekte stijl, maar is allesbehalve naïef. De inhoud is rijk gedocumenteerd met beeldmateriaal en voorzien van voetnoten en geverifieerde citaten. U leert muzikanten en componisten kennen alsof ze als goede vriend en raadgever uw huiskamer binnenwandelen. Bijgevolg zal u hun muziek ook anders en dieper gaan beluisteren en appreciëren.

Agreeable Place Publications – ISBN9789082747904 – 487 blz. – Engelstalig

http://www.ericschoones.nl

As once said Daniel Barenboim  ‘ Everything is connected ‘

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord