Antwerpen en de 16de en de eeuw – een Tijdskroniek door Michael Pye

by Gustave Min

Hoe omschrijf je de ‘Antwerpse gloriejaren’ ja die van de jaren 1500 van de 16de eeuw? Wel Michael Pye deed dit voor u. Na zijn glorieuze vertelling over de Middeleeuwen bij ons (Aan de rand van de wereld hoe de Noordzee ons vormde) in 2016, brengt Michael Pye het verhaal van  de metropool Antwerpen gedurende de 16de eeuw.

De ‘Metropool’ Antwerpen in de jaren 1500.

Verborgen achter fin-de-siècle-facades, moderne gebouwen en gronden, schuilt het verhaal van een metropool genaamd ‘Antwerpen’. Het verhaal begint met het vergelijken van Antwerpen met de doorluchtige republiek Venetië dat al enkele honderden jaren de handel en wandel van de mediterrane wereld beïnvloedde gedurende de middeleeuwen.

In de Lage Landen was er in die periode Brugge, maar na de verzanding van het  Zwin klimt de handelsstad Antwerpen volledig op aan het einde van de 15de eeuw.

Het verhaal van Antwerpen wordt verteld aan de hand van personages, anekdotes en handel en wandel. het is dé stad waar je wil zijn, met mensen die komen en gaan, een prachtige relaas over zowel Pieter Bruegel de Oude, de eerste Portugese handelaars die de haven van Antwerpen binnenkomen, de oprichting van de eerste handelsbeurs. Kortom, een stad waar het ketterse samen met het katholieke kan leven. In één zin;  Antwerpen was en is the place to be een stad van handel en wandel en van boeken en  drukpers.

Personages, expo’s over het 16de eeuwse Antwerpen.

Cultuurtip:  Antwerpen is helemaal in de ban van de 16de eeuw dit najaar.  Bezoek zeker de expo over Ludovico Guiciardinni en het 16de eeuwse Antwerpen in Museum Plantin Moretus, en de expo Helden in Harnas in de Hendrik Consciense Bibliotheek.

Dompel je nog helemaal onder in de 16de eeuwse wereld in de kunstverzameling van Fritz Mayer Van der Bergh en zijn moeder Marie Henriette Mayer in Musuem Mayer Van der Bergh in de thuishaven van de wereldberoemde Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude en de Spreekwoorden op het bord van Pieter Bruegel de Oude –  de enige schilderijen van de grootmeester in Antwerpen.

Maar vergeet dan niet het boek van Michael Pye in de hand mee te nemen en samen met het boek op pad te gaan en je terug te verplaatsen in het Antwerpen van de 16de eeuw. Een echte aanrader.

 

Antwerpen, De Gloriejaren van Michael Pye is verschenen bij Uitgeverij De Bezige Bij en telt blz 400 in hardcover – uitgave met illustraties.

Prijs € 29,99

Verkrijgbaar bij de betere boekhandel als online.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord