Bart Stouten over Bach – een essay vol beleving

by Knopskaya

Bart Stouten is iemand die mensen op sleeptouw neemt naar zijn wereld van beleving. Hij voelt dingen aan en haalt ze op fijnzinnige wijze uit zijn diepste binnenste naar boven om ze door middel van woorden in het hart van lezer en luisteraar te planten.

Zo is ook zijn essay over Bach. Stouten gaat voor de totaalbeleving. Wat Johann Sebastian Bach voor hem heeft betekend, kan de lezer voelen op zo’n manier dat het lijkt alsof je je hand op zijn hart legt terwijl het je kloppend alles vertelt. Het boek is dan ook zeer persoonlijk geschreven. Het lijkt alsof Stouten gewoon tot je spreekt en steeds dat beetje dieper op de materie ingaat.

Bach is iemand die je op ieder moment van de dag kan overvallen op de meest wonderbaarlijke manier. Daarom neemt Stouten de lezer ook mee langs de paden van zijn eigen leven. Zo gaat hij langs personen die leven, maar ook filosofen en andere componisten. Desondanks het boek in een vertellende vorm is opgesteld, staan er trefwoorden en namen schuingedrukt in de marge. Dit wekt bijzonder veel gezonde interesse op. Soms zie je een naam of thema staan die je gewoon in het boek zuigt. Het persoonlijke aspect zorgt ook voor een factor van herkenning. Via woorden worden gevoelens aan geluiden en ervaringen gekoppeld op een zodanige manier dat de lezer zelf gaat nadenken over betekenisvolle momenten in zijn eigen leven, al dan niet met Bach. Men wil grasduinen en graven in persoonlijke herinneringen en belevenissen.

Tijdens de wandeling door leven en geest van Johann Sebastian Bach en toch ook wel ergens Bart Stouten wordt alles binnen een mooie, niet overhaaste pas aangekaart, ook technische dingen. Het uitnodigend taalgebruik is verstaanbaar voor iedere liefhebber van goede muziek en literatuur. Het nodigt uit tot nog meer verdieping en beleving. Bezielde overdracht zou een beschrijving kunnen zijn.

Och, trek uw beste schoenen en jas aan en gaat u wandelen met Bach en Bart. U zult het zich niet beklagen.


  • WAT: Bart Stouten over Bach
  • UITGAVE: Vrijdag/Klara 9789460016066
  • FOTO: ©RR

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord