Boef – Het gezelligste boek van het jaar

by Knopskaya

Boef, de titel spreekt onmiddellijk aan. Zeker wanneer je de cover bekijkt met het kopje van de kerel in kwestie, dat zegt: “Ik ben onschuldig”. Hondenmensen weten op dat moment dat ze maar beter eens gaan kijken…

Maar wat als je gewoon geen kinderen of huisdieren in je leven plande omdat je vrijheid je heilig is?  Zo leefden ook Jana Wuyts en haar echtgenoot, schrijver Marnix Peeters, hun bestaan. Tijdens een verblijf in Spanje, veranderde alles toen een wilde zwerfhond hen aanwees als baasje. Het is een beetje het verhaal van de kleine kuikentjes die bij de kat kruipen omdat haar vacht toch zo warm is. Maar daar stopte het niet. Dat die wilde hond zo aanhankelijk en trouw was, zaaide de nodige vertwijfeling. Dat zijn lot in Spanje zo goed als negatief bezegeld was, nog meer. Jana en Marnix besloten Boef te redden.

Het klinkt allemaal romantisch. Het leest ook als een trein en je krijgt er zo ’n beetje een Sound Of Music gevoel bij. Moeder en kind groeien met alle horten en stoten een beetje buiten hun eigen wil om naar mekaar toe. Maar toch is niet alles zoals in de film en is de realiteit niet te onderschatten. Naast een feelgood-boek te lezen en lekker te ontspannen, word je de realiteit aangereikt wat het is een hond in huis te nemen – eentje met een onbekend rugzakje dan nog. Dat zijn geen beslissingen die zomaar van de ene dag op de andere genomen worden. Er van uitgaan dat alles niet zo onmiddellijk zal meevallen, blijkt een goede insteek. Het is als een baby die je onderbroken nachten geeft en je kast leeghaalt. Enkel, bijt een hond meestal alles nog eens flink stuk.

De naam Boef, hij bleek allesbehalve gestolen, want het dier haalt heerlijke deugnieterij uit waar men naast er hartelijk om te lachen toch ook behoorlijk moe van wordt. Het nam Jana en Marnix de tijdspanne van een goede zwangerschap om de kwaaltjes te overwinnen en een volwaardig gezinslid te verwelkomen. Het neemt de lezer 176 bladzijden om Boef in het hart te sluiten (en eigenlijk ben je halverwege al verloren).

 

Boef – Jana Wuyts – Pottwal Publishers – ISBN 987 94 6433 599 6 – 20 euro – 176 blz. paperback

Foto copyright Kristof Ghyselinck

 

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord