Brugge voor Napoleon : Een stad onder Frans bewind 1794-1814

by Gustave Min

Er zijn van die boeken die je omarmen en met veel genoegen ter hand neemt.

Brugge voor Napoleon : Een stad onder Frans bewind 1794-1814.

Is er één van.

Nooit eerder verscheen een zo omvattende studie over de Franse tijd in Brugge, een periode die weliswaar uitvoerig aan bod komt in tal van artikels in gespecialiseerde tijdschriften, maar nooit eerder in een naslagwerk aan een breed publiek werd voorgesteld.

In dit boek staan de schrijvers stil bij de aanwezigheid van de Franse bezetters in Brugge, waarbij de focus ligt op de periode tussen (1794-1814) onder verdeeld in verschillende delen zoals: Administratieve veranderingen, het militaire leven, economische situatie, levensbeschouwing en onderricht, het culturele leven en als laatste hoofdstuk amusement en plezier.

Dit alles prachtig geïllustreerd om de onderwerpen visueel te ondersteunen. Eveneens uniek voor dit boek zijn de 14 aquarellen die speciaal voor dit project gemaakt werden door striptekenaar en illustrator Ken Broeders.

Het is dit jaar 200 jaar geleden dat Napoleon Bonaparte zijn tijdelijke leven voor het eeuwige ruilde, maar ook vandaag is Napoleon nog steeds onder ons. Denk maar aan de befaamde Code Civil of Code Napoleon o.a.

Het is onvoorstelbaar wat Napoleon tijdens zijn korte leven allemaal gerealiseerd heeft zoals u in dit prachtige naslagwerk kunt lezen. Hoe groot zijn invloed wel niet was, niet alleen op het slagveld maar ook in de wereld van de kunst, literatuur en het recht.

Om met de woorden van Johan op de Beeck te spreken ‘hij was typisch het kind van de verlichting’. Een man die geboren was om nooit in het gareel te lopen, zich op zijn gemak voelden in de relaties met vreemde volkeren en culturen, een kosmopoliet, een gevoelig cultuurmens die met open vizier de wereld tegemoet trad.

En een man die een stevige erfenis heeft nagelaten in de stad Brugge en haar omgeving. Zoals verder in dit boek uitgebreid aan bod komt.

Pagina na pagina duik je meer in de geschiedenis van het Brugge onder het napoleontische bewind aan het einde van de 18 en het begin van de 19de eeuw.

De Franse periode van 1794 tot 1814 loodste de Zuidelijke Nederlanden de moderne samenleving binnen. Ondanks de relatieve korte tijdspanne van deze Franse tijd, zijn er weinig periodes in de geschiedenis geweest die zo een blijvende invloed hebben uitgeoefend op de huidige samenleving.

Het boek kan ook gezien worden als een algemeen standaard werk over deze periode in de Zuidelijke Nederlanden.

Stadsarchivaris Jan Anseeuw, en de auteurs Henk Anseeuw en Bert Gevaert brachten verschillende Brugse specialisten samen voor dit schitterende geïllustreerde naslagwerk over de Franse tijd in Brugge.

Een aanrader voor liefhebbers van de Napoleontische tijd en het prachtige Brugge. Misschien een uitstekende cadeau tip voor de aankomende feestdagen.

Het boek is een gebonden uitgave met harde kaft, 615 blz., kost € 59,90 en is uitgegeven bij Uitgeverij Sterck & De Vreese.

9789056156985

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord