De boekhandelaar van Florence – op tijdreis met Ross King

by Gustave Min

Als u terug kon gaan in de tijd wie zou u dan willen wezen?

Voor mij staat het na het lezen van dit boek vast. ‘Vespasiano da Bisticci’ oftewel de boekhandelaar van Florence leidt u naar de stad  waar halverwege de 15de eeuw alle wijsheid van de wereld zou zijn en waar de prachtigste manuscripten voor de Europese elite werd geproduceerd, alsook waar de belangrijke werken uit de klassieke oudheid werden herontdekt en verspreid.

Belang van het  boek
Het verhaal begint in de Boekhandelstraat, de Via deo Librai, in het hartje van Florence ten noorden van het stadhuis en ten zuiden van de kathedraal en dankte zijn naam aan het smalle straatje aan de vele boekhandelaren, die er hun zaak hadden. De manuscriptenhandel in Florence draaide om de librarïers die zowel fungeerden als boekhandelaren, binders, leveranciers van schrijfbenodigdheden, illustratoren en uitgevers. Het maken van boeken was een bezigheid waar de Florentijnen in uitblonken.

De kopiisten, geleerden en boekhandelaren van Florence liepen voor op de revolutie die zich op het gebied van kennis voltrok. Een latere waarnemer aarzelde niet om te spreken over de geleerde en dappere mannen in Florence, aan wie de stad al haar grootsheid te danken heeft.

Een genot om te lezen, waarbij alles voorradig is van intrigerende personages, wetenschappelijke ruzies waarbij centraal staat hoe het gedrukte boek de loop van de geschiedenis zou veranderen : de drukpers vormde de voedingsbodem voor de renaissance en de reformatie.

Autoriteit
Ross King is een expert op het gebied van de Italiaanse renaissance en weet u ook dit keer tot op de laatste bladzijde te boeien en als u na afloop even uw ogen sluit hebt u het gevoel dat u zelf aanwezig bent in de Via deo Librai en voelt u zich een met de grootste denkers van de stad die daar aanwezig waren.

De auteur Ross King schreef eerder al een aantal bestsellers zoals, De koepel van Brunnelleschi, De Hemel van de Paus, Leonardo en Het laatste avondmaal en Waanzin en betovering. En heeft met de Boekhandelaar van Florence ditmaal een meesterwerk geschreven over de renaissance, de boekdrukkunst en de veranderende kracht van ideeën.

De Boekhandelaar van Florence van Ross King is uitgegeven bij Uitgeverij De Bezige Bij en telt 525 blz prijs € 34,99 verkrijgbaar in de betere boekhandel als online. ISBN 9789403124414

Een warme aanrader.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord