De Bourgondiërs: Bart Van Loo redt een beschaving in mensentaal

by Knopskaya

Een dikke turf van 500 bladzijden geschiedenis met daarbij nog eindnoten, kaarten, bibiliografie en index. Ik hoor u al (onnodig) zuchten. Ik deel uw gevoel ergens, het hadden er namelijk meer mogen zijn.

Drie-in-één

Auteur Bart Van Loo schreef met zijn boek De Bourgondiërs, Aartsvaders van de Lage Landen namelijk een referentiewerk, roman en essay in één enkel boek. Hij begint daarbij te vertellen vanuit zijn eigen nieuwsgierigheid en ervaringen en wakkert zo de honger naar meer op bij de lezer. Hij valt de lezer niet onmiddellijk lastig met voetnoten, maar schrijft in een vlotte, essayistische en persoonlijke stijl deskundig het verhaal neer over de vroege eenmaking van de Nederlanden.

Begrippen en namen die iedereen al hoorde en aan de middeleeuwen wist te koppelen, krijgen bijgevolg een exacte  plaats in het collectieve geheugen. Van Loo neemt je mee op sleeptouw in zijn roman die echt gebeurd is. Echte verhalen over echte mensen, echte helden. Hij verplaatst zich daar bij ook in de gedachtegangen van heersers  en strategen en hun naaste omgeving. Alles  waarbij u tijdens de geschiedenisles in slaap viel wordt nu boeiend en zo klaar als een klontje. Geen losse flodders meer, maar een volledig en coherent verhaal.

Lezen, kijken en zien

Ieder hoofdstuk wordt ook heel spannend ingeleid, wanneer men de inleiding leest wil men de rest van het verhaal absoluut kennen. Dit boek is veruit de beste historische documentaire die ik ooit las-zag. De ervaring staat ergens gelijk aan de reeks Die Deutschen die een paar jaar terug werd uitgezonden op de nationale Duitse zenders (trouwens een aanrader om op DVD te bekijken na het verscheuren van dit boek). Prachtig zijn ook de stukken literatuur die verwerkt worden op een manier dat één ieder terug zin krijgt in de klassiekers. Het Nibelungenlied kondigt het eerste hoofdstuk al krachtig aan.

Meeslepend en encyclopedisch verantwoord.

Kort en bondig? Aanschaffen!

De Bourgondiërs, Aartsvaders van de Lage Landen
Bart Van Loo
De Bezige Bij Amsterdam – 2019
ISBN 9789403139005 – Hardcover – 607 blz.

Verkrijgbaar op papier of digitaal via bol.com:

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord