De Kinderen van Zeppos : De magische jeugdfeuilletons van de BRT door Peter Van Camp

by Gustave Min

De kinderen van Zeppos neemt u mee langs de memory lane van Vlaamse topfictie zoals Kapitein Zeppos en Johan en de Alverman om maar 2 toppers op te noemen.

Voor mij is dit boek een openbaring aangezien ik niet tot de generatie kijkbuiskinderen behoor die van 1955 tot 1984 naar deze Vlaamse jeugdfeuilletons op tv keken. Maar het leuke is dat mijn moeder alhoewel ze Nederlandse van geboorte is, een aantal van deze klassiekers wel in haar jeugd heeft gezien – uitgezonden op de Nederlandse televisie in de eind jaren 60 en jaren 70 –  en mij er als jonge man over vertelde aangezien ik zeer geïnteresseerd ben in geschiedenis, acteren en toneel. De series van de toenmalige VRT spraken dan ook enorm tot mijn verbeelding.

Alsof het zo moet zijn keken we nog niet zo lang geleden samen naar o.a. Johan en de Alverman, Rogier van ter Doest en Kapitein Zeppos en ik kon helemaal begrijpen waarom iedereen toendertijd en nu nog steeds zo gefascineerd is door deze magische jeugdfeuilletons.

Peter Van Camp, journalist en communicatie-verantwoordelijke en vooral gepassioneerd film- en tv-kenner opent met dit boek de deuren om achter de schermen te kijken en kennis te maken met de grote namen van diegenen die de BRT jeugdfeuilletons tot zo een grote hoogte te hebben gebracht.

Het boek neemt je mee van de begin jaren van de jeugdtelevisie en beschrijft de eerste jeugdfeuilletons die nooit werden opgenomen en/of bewaard.

Het waren rechtstreekse toneeltjes naast het clubhuis van Nonkel Bob in de televisiestudio. hij beschrijft daarna jaar na jaar de nieuwe jeugdfeuilletons die uitkomen met schitterende achtergrond informatie er bij.

Zoals bijvoorbeeld de Kat (1973), de eerste Vlaamse superheld, de groene versie van Batman. Hij was slim en sportief, kon hardlopen, koorddansen, polsstokspringen, duiken, paardrijden, stunten met de motor en zelfs vliegtuigjes besturen. Geen wonder dat de Kat het populairste jeugdfeuilleton van de seventies werd.

Nog zo een klassieker is het Zwaard van Ardoewaan (1972).

De grootste jongensfantasie, want wees nu eerlijk welke jongen wil er nu geen ridder zijn?

Dit boek brengt niet alleen zoals het zelf zegt de helden van toen tot leven maar vertelt ook de verhalen van de acteurs en de medewerkers achter de schermen.

Het boek is rijkelijk geïllustreerd waarbij u vele gekende gezichten zult herkennen.

Voor mij een ontspannend leesboek en documentatierijk naslagwerk waar door ik nog meer waardering voor deze pioniers van de Vlaamse jeugdreeksen krijg.

Het boek de Kinderen van Zeppos van auteur Peter Van Camp is verschenen bij Uitgeverij Davidsfonds en telt 302 blz prijs € 27,99 en is verkrijgbaar in de boekhandel als online – ISBN 9789022338438.

Geschikt voor iedereen die de pioniers van de Vlaamse fictie op tv een warm hart toe draagt.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord