De onbeschreven geschiedenis van krijgsvrouwen in de vikingtijd door Nancy Marie Brown

by Gustave Min

Graf Bj581 het klikt al bijna als een raadsel…

Dit typische klassieke graf uit de vroege middeleeuwen werd lang beschouwd als het graf van een mannelijke Vikingkrijger. Dit prominente graf in Birka, op het eiland Bjorko in Zweden. Bij het prominente graf vlak aan het heuvelfort werden botten, wapens, vele grafschatten en botten van paarden gevonden die mee werden gegeven als offers naar het hiernamaals.

In 2017 toonde DNA-onderzoek aan dat de persoon een vrouw was en dus een krijgsvrouw (men ging in eerste instantie er van uit dat dit een man was een oorlogsleider).

De zogenaamde schildmaagden die zij aan zij vochten met de vikingen. De auteur noemde haar Hervör, naar de schildmaagd uit de oude legendes.

Het graf van de schildmaagd

Alles wat de auteur heeft zijn de botten van deze opmerkelijke dame. Ze weet niet hoe ze heet en ook niet waar of wanneer ze precies is geboren. Ze weet ook niet hoe ze is gestorven alhoewel botten zulke geheimen vaak wel prijsgeven.

De botten van de dame in kwestie liggen opgeslagen in een doos in een Zweeds museum. Botten die aan het einde van de 19 de eeuw in 1878 door een archeoloog werden verzameld uit een graf bij een heuvelfort dat uitzicht bood op de Vikingstad Birka, waar ze halverwege de tiende eeuw was begraven in een ruimte, met hout beklede kuil.

Op basis van middeleeuwse literatuur met de moderne archeologie schetst ze het leven van deze onbekende dame gedoopt tot Hervör, maar ook de mensen die ze mogelijk ontmoete en de plekken en contacten die ze heeft bezocht.

Via verhalen en gedichten nemen we kennis in de mogelijke wereld van Hervör hier volgt een stukje uit hoofdstuk 10.

De tragedie van Brynhild :

Hoog op Hindarfjall stond een hal, omgeven door vlammen. Heksen ontstaken die vuren van fel brandend rivierlicht. Daar op de berg sliep een krijger die wist wat oorlog was.

Het is Hervörs lievelingsverhaal: de tragedie van Brynhild. Die krijger, weet Hervör, was Brynhild. Ze was een schildmaagd, een walkure. Ze had in oorlogen gevochten, koningen vermoord. Maar nu was ze gedwongen om haar wapens neer te leggen en te trouwen.

De dichter van de tragedie zegt dat het een straf van Odin was: Brynhild had een koning vermoord aan wie de oorlogsgod persoonlijk de overwinning had beloofd. Onze heldin Hervör vindt dat onzin. Ze vermoedt dat Brynhild ernstig gewond was en niet meer zo goed kon vechten. Of dat ze een prinses was zoals Ragnhild, die van haar familie moest trouwen om een bondgenootschap tot stand te brengen

Via de bronnen brengt de auteur een visuele geschiedenis die ons letterlijk een stap in het verleden brengt alsof we er bij staan. Het boek geeft een volledig nieuw beeld van de Viking periode en de vrouwen die een grote rol opnamen in deze cultuur.

Schildmaagd

De onbeschreven geschiedenis van krijgsvrouwen in de Vikingtijd van Nancy Marie Brown verscheen in een paperback uitgave blz 376 bij Uitgeverij Omniboek prijs € 34,99 verkrijgbaar in de betere boekhandel als online.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord