De onverwoestbare kracht van kwetsbaarheid

by Geert De Cubber

Susan Meissner weet als geen ander een romanverhaal te weven rond historische feiten. Dat doet ze in De aard van breekbare dingen opnieuw uitstekend. Haar jongste boek is vooral een ode aan het doorzettingsvermogen van vrouwen.

De Amerikaanse auteur Susan Meissner heeft op dik vijftien jaar tijd een indrukwekkend oeuvre bij elkaar gepend. De aard van breekbare dingen is haar 21ste boek. Intussen heeft ze nog een boek uit en verschijnt in april 2023 alweer nieuw werk. Toch lijdt haar werk daar niet onder. De aard van breekbare dingen is een uitermate subtiel verhaal over hoe bedrog ongemerkt je leven kan bepalen. Meissner gebruikt als decor voor haar verhaal de grote aardbeving in San Francisco in 1906.

Eigenwaarde

Het romanbegin intrigeert: Sophie Wahlen, een jonge Ierse vrouw, komt in San Francisco toe, met de trein vanuit New York. Ze draagt een pijnlijk geheim mee dat in de loop van de roman wordt blootgelegd. Wanneer ze in San Francisco toekomt, wordt ze opgehaald door Martin Hocking, een op het eerste gezicht rijke zakenman die net weduwnaar is geworden. Ze rijden terstond naar de rechtszaal om te trouwen. Daarna trekken ze met Martins dochter Kat in in het huis dat de man net heeft gekocht. Door haar huwelijk ontsnapt Sophie aan de armoede. Het huwelijkse leven geeft haar evenwel niet de voldoening die ze verwacht had. Alleen Kat geeft haar de eigenwaarde waar ze zo naar smacht. Omdat ze met haar een vertrouwensband kan opbouwen, bloeit het meisje open. Waar Kat aanvankelijk de lippen stijf op elkaar hield, begint ze met Sophie steeds meer gesprekken te voeren.

Nieuwe kansen

Door een samenloop van omstandigheden leert Sophie de hoogzwangere Belinda Bigelow kennen. Het geheim dat vervolgens wordt onthuld, is voor beiden onbegrijpelijk. En alsof dat niet genoeg is, slaat het noodlot toe. De aarde beeft in San Francisco. De verwoesting van de stad biedt beide vrouwen echter nieuwe kansen. Kunnen ze het verleden achter zich laten en een nieuw leven beginnen, wars van alle leugens?

San Francisco

De aard van breekbare dingen is een slim opgebouwde roman. Laag na laag gaat Meissner op zoek naar wat het betekent om als vrouw door het leven te gaan. Ze combineert de verhalen van Sophie Wahlen en Belinda Bigelow met een politieverhoor. Moeiteloos vult ze tussendoor de gaten die ze zelf heeft laten vallen. Voor de achtergrond van haar verhaal – de inderdaad verwoestende aardbeving in San Francisco in 1906 – heeft ze zich naar goede gewoonte uitvoerig en uitstekend gedocumenteerd.

Het juiste spoor

Ondanks de beklemmende omgeving die Meissner in haar roman schetst – je voelt als lezer gewoon dat er ‘iets’ niet klopt –, slaagt ze erin daaraan een boodschap van grote hoop te koppelen. Kwetsbaarheid hoeft een mens niet onderuit te halen. Integendeel, met de juiste hulp op het juiste moment brengt die kwetsbaarheid net een onverwoestbare kracht naar boven. Eentje die het leven op het juiste spoor zet.

/ Boekinfo

Susan Meissner, De aard van breekbare dingen, Mozaïek, Utrecht, 2022, 350 blz.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord