De schaduw van de Bevrijding

België, 1944-1945 door Peter Schrijvers

by Knopskaya & Gustave Min

In September 1944 werd België bevrijd door de geallieerden. De schaduw van de Bevrijding vertelt het verhaal van de vernederende Duitse aftocht, een vaak machteloos Belgisch verzet en de euforische verwelkoming van de Angelsaksische bevrijders. Na de bevrijding bleven de geallieerde troepen massaal aanwezig.

Op basis van talloze bronnen en getuigenissen onthult auteur en Belgisch historicus Peter Schrijvers de schaduwzijde van de bevrijding.

De zomer van 1944 was er één van hoop, maar ook van angst. Na weken van bittere strijd die volgde op de langverwachte invasie van de Geallieerden op 6 Juni, lukte het de bevrijdingslegers in Augustus eindelijk een uitbraak uit het Normandische heggenlandschap te forceren. De snelheid waarmee ze de Duitsers achtervolgden richting Parijs en België was verbluffend.

Op 25 Augustus veroverden de Geallieerden de Franse hoofdstad en staken ze de Seine over. Op 2 September stonden de Belgen versteld toen de BBC mededeelde dat de eerste bevrijders bij Doornik al voet op Belgische bodem hadden gezet. De pijlsnelle geallieerde opmars overtrof alles wat de Duitsers in Mei 1940 hadden laten zien. Toen op 3 September de avondschemer inviel, maakte ver vooruitgedrongen Britse legerspitsen uit Henegouwen al hun opwachting in Brussel. De dag daarna trokken ze in ijl tempo naar de cruciale Antwerpse haven. Daarmee waren ze dwars door het hart van België opgerukt en hadden ze het land in tweeën gekliefd.

Britse, Canadese en Poolse troepen waaierden ten westen van de centrale as uit om het Duitse 15de Armee uit België te verdrijven. Britse troepen vervolgden ook hun snelle opmars ten oosten van Antwerpen en Brussel richting Leuven en Diest, de Kempen en noordelijk-Limburg.

Intussen zetten Amerikaanse troepen de achtervolging in op wat restte van het aan flarden gescheurde Duitse 7de Armée aan de oostzijde van de centrale as: in de pocket rond Berchem namen ze bijna dertigduizend Duisters gevangen, waarna ze op 7 September Luik en Hasselt bereikten. Vijf dagen later zetten ze voor het eerst voet op Duitse bodem. Had het de Duitsers slechts 18 dagen gekost om België een pijnlijke nederlaag toe te dienen, dan hadden de Geallieerden niet meer dan 10 dagen strijd nodig gehad om de Duitse bezetter uit de grootste delen van het land te jagen. De Duitsers slaagden er nog wel in om ten noorden van Antwerpen en het Albertkanaal de strijd te vervolgen tot in Oktober, en in een pocket rond Knokke tot begin November. Maar die weerstand deed bij soldaten en burgers weinig af aan het gevoel van harteloze opluchting over de relatieve geringe verliezen en verwoestingen die gepaard waren gegaan met de bliksemsnelle bevrijding van België.

Dat alles verklaart, samen met de blijdschap om de herwonnen vrijheid, waarom de Belgen in nagenoeg het hele land hun bevrijders ontvingen in chaotische taferelen die getuigden van zo’n intense vreugde en dankbaarheid dat menige geallieerde bevelhebber en vele soldaten er de rest van hun leven diep onder de indruk zouden van blijven.

Als geen ander weet de auteur u mee te nemen naar deze periode in de vaderlandse geschiedenis na de bevrijding bleven de geallieerde troepen massaal aanwezig. Die periode behelst echter veel meer dan de clichés van chocolade, kauwgom en kussen. Op basis van talloze bronnen en getuigenissen onthult de auteur de schaduwzijde van de bevrijding. Het nijpende gebrek aan kolen en voedsel in de winter stond in schril contrast met de overvloed waarmee de Verenigde Staten hun troepen verwenden. Bovendien groeide het ongenoegen over zeden verwildering, buitenechtelijke kinderen en prostitutie. Tegelijkertijd vormde de bevrijding, ondanks spanningen tussen burgers en soldaten, het begin van een onstuitbare opmars van de Angelsaksische en vooral Amerikaanse invloed, die België en de wereld voorgoed zouden veranderen.

De schaduw van de Bevrijding België, 1944-1945 door Peter Schrijvers brengt op genuanceerde wijze deze belangrijke gebeurtenissen in beeld van de bevrijding.

Het boek verscheen bij uitgeverij Manteau in een paperback uitgave blz 367 met illustraties prijs € 24,99 verkrijgbaar in de boekhandel als online ISBN nummer 9789022338933.

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord