Deel II: Van antiquariaat naar kringwinkel en zo in het hoofd van 6 kunstenaars

by Knopskaya

De tweede vondst van deze zomervakantie ontdekten we niet in het antiquariaat, maar puur per toeval in het kleine kringwinkeltje om de hoek. Een oranje cover met een sip gezicht erop waagde het om in de richting van uw trouwe dienares te lachen. Voor ze er erg in had, lag het boek waarvoor de riante prijs van wel twee hele euro’s werd neergeteld, op haar keukentafel naast de ochtendkoffie.

Kunst?
De vraag wordt wel 100.000 maal gesteld, zelf in vraag getrokken of bediscussieerd. Wat is kunst?  In plaats van hierover eindeloos te argumenteren door technisch gepietepeuter te opperen, moet men beseffen dat het een vorm van communicatie is en net zoals de kunstenaar spreekt via zijn kunst, denkt hij die ook. Zo denkt u vast ook na over uw woorden – liefst toch – voor u ze uitspreekt. Wanneer u te spontaan bent, kan het in alle richtingen uitpakken, zo is dat ook met kunst. Wanneer u te zeer nadenkt, kan het allemaal of zeer fijnzinnig zijn wat u zegt, of veel te ingewikkeld en gekunsteld.

Gewoon is anders, anders is gewoon
De Vlaamse tekenaar Maarten vande Wiele en de Nederlandse scenarist Pieter van Oudheusden kruipen via een leuke strip van heldin Stella Maris in het hoofd van 6 kunstenaars die enkele van hun prenten in het mooie hardcover boek met glossy binnenkant presenteren. Ze maken daarin duidelijk dat kunst niet enkel hun passie is, maar ook hun werk. Er is niks mis mee om van je werk te houden en net zoals op iedere werkvloer loopt niet elke dag even vlot. Je bent niet steeds overtuigd van je eigen werk, kan uren zoeken op een fout of kan gewoon eventjes vastlopen wat inspiratie betreft. Wat een goed werk is, is voor iedereen anders, ook voor iedere kunstenaar. Een kunstenaar is in zijn bijzonderheid eigenlijk een heel gewoon mens.

Een zalig boek, vol kleur, ideeën en herkenning voor kunstenaar, kunstliefhebber en leek. Ondanks het deel uitmaakt van een educatief project van het Jan Cunen Museum in Oss -NL, is het ook bijzonder fijn voor volwassenen om op de boekenplank te hebben liggen om er af en toe eens in te grasduinen.

Na wat opzoekwerk, blijkt dat deze 64 blz. lange uitgave gratis te verkrijgen was. En weet u wat, ik had er gerust20 euro voor over gehad.

Maarten vande Wiele en Pieter Van Oudheusden
Het Hoofd van de Kunstenaar, 3 x bellen, Museum Jan Cunen, 64 blz., gratis. (via www.museumjancunen.nl)

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord