Droomlanders – Bruno Forment neemt u mee

by Gustave Min

Dat ik een dromer ben is een ieder die mij kent geweten…

Als klein kind ging ik mee naar toneelstukken waarbij er soms gebruik werd gemaakt van geschilderde decors en in mijn fantasie speelde ik alle rollen mee van het ‘stuk’

Toen ik ouder werd ben ik mij gaan interesseren voor de periode van de belle époque.

Nooit spendeerde men zo veel middelen aan scenische toverkunsten als in de 19de eeuw en de eerste jaren van de 20ste eeuw. Het Oriëntalisme en de revival van het bovennatuurlijke vereiste genereuze dosis visueel spektakel in de opera, het ballet en de feeërie.

Daarom ben ik ook zo blij verrast met het boek Droomlanders het neemt u mee op een tocht langs tovenaars van het geschilderde toneeldecor van de late renaissance tot de Eerste Wereldoorlog toen was het westerse theater in de ban van de illusie.

Legendarisch zijn de allereerste scenische demonstraties van het geometrisch perspectief hoe de Italiaanse renaissance kunstenaars werkten. Rafaël sloeg al toeschouwers met stomheid door prospectieve urbane te vervaardigen met verf en hout. Op 6 Maart 1519 vervoerde hij paus Leo X en zijn entourage van hun zitplaatsen in het Vaticaan naar de theatrale setting van ariosto’s komedie il suppositi.

Na trompetgeschal viel het gordijn neer, waar op een geïdealiseerd gezicht op de piazza San Crispino in Ferrara verscheen. Helemaal verrukt nam Leo X er zijn bril bij om het mirakel te doorgronden de paus stelde vast dat Rafaël hem bij de neus had genomen met niet meer dan 2 paar geschilderde huizen tegen één met kandelaars belichte achtergrond.

Dit prachtig geïllustreerde boek neemt u mee op een tocht langs droomlanden van verf, linnen en hout. De verhaallijn is min of meer chronologisch, en rijkt van het midden van de 17de tot het midden van de 20ste eeuw. Waarbij de focus ligt op Vlaanderen en Nederland, maar steekt ook meermaals de grenzen over.

Dit rijk geïllustreerde naslagwerk brengt een verrassend licht op de Belgisch/Nederlandse theatergeschiedenis wie waren deze kunstenaars, hoe gingen zij te werk en waarvan droomde zij?

Bruno Forment is hoofdonderzoeker aan het Orfeus-instituut hij publiceerde 4 boeken en tientallen essays over Opera, scenografie en theatererfgoed.

Voor een ieder die geïnteresseerd is in muziek en podium erfgoed of voor dromers zoals mij zelf die zich graag laat betoveren door de geschilderde toneel en theaterdecors.

Droomlanders van Bruno Forment is gepubliceerd bij Uitgeverij Davidsfonds en is verkrijgbaar bij de betere boekhandel als online voor € 29,99.

Droomlanders : Bruno Forment.

Paperback blz 158 – 9789022338186

Uitgeverij Davidsfonds.

Prijs € 29,99.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord