In de 19de eeuw lagen de wegen open voor de burgers die het zich konden permitteren om met een grand tour de wereld te ontdekken. Het spoornetwerk hielp hem – meestal was de reiziger een man – daar bij. Zo ook de reisgidsen. Een bekende naam in die branche is Baedeker.
Karel Baedeker begon vanaf de late jaren 1820 met het uitgegeven van erg betrouwbare, erg gedetailleerde en op regelmatige basis geactualiseerde reisgidsen. Een ruim decennium later, in 1841, begon Adolphe Joanne in Parijs een reeks reisgidsen, de voorlopers van de bekende guides bleus, waarin hij aanvankelijk de spoorlijnen volgde en later regio’s behandelde.
In de winter van 1886 – 1887 maakte de toen vijftigjarige Virginie Loveling met een bevriend echtpaar een lange reis naar de Azurenkust en Italië. Anders dan bij veel tijdgenoten die achteraf een verhaal of een persoonlijk reisgids op papier zetten, heeft haar relaas, een Winter in het Zuiderland, pas in de laatste instantie aandacht voor kunstwerken en andere bezienswaardigheden. Loveling neemt u mee op een reis met mensen van verschillende nationaliteiten en sociale status. Ze brengt ze tot leven in gesprekken over banale en bijzonder tot ernstige zaken, tegen een achtergrond van de toen nog minder breed toegankelijke praktijk van het reizen.
Loveling gaat op ontdekkingstocht en neemt u met grote openheid van geest de wereld in. Een verrukkelijk geschreven boek dat u mee neemt naar de tijd dat reizen nog in zijn kinderschoenen stond. Loveling is geïnteresseerd in de dingen rondom haar met een oog voor details die ander ontgingen; de contacten met verschillende mensen, de dialogen die ze weergeeft bepalen de eigenheid van een reisverslag.
We reizen in verschillende hoofdstukken verhalen van Parijs tot Luzern. In die tijd maakte het spoorwegnet het overbruggen van afstanden veel gemakkelijker dan voorheen en werden afgelegen streken voor het eerst echt bereikbaar.
Met de vakantie voor de deur is dit een heerlijk reisverslag om lang uit in uw strandstoel van te genieten en misschien daarna de plaatsen uit Een winter in het Zuiderland te bezoeken.
Een winter in het Zuiderland
Ingeleid, geëditeerd en geannoteerd door Ludo Stynen – literatuur historicus
Virginie Loveling (1836-1923) schreef opvallend vernieuwde gedichten, novellen, romans, essays en enkele dagboeken. Voor de romen een dure eed (1892) ontving ze de vijfjaarlijkse staatsprijs voor proza.
Uitgegeven bij uitgeverij Davidsfonds in hardcover editie blz 415 en is geïllustreerd met de oorspronkelijke gravures van het 19de eeuwse boek prijs € 29,99.
Verkrijgbaar bij de betere boekhandel zowel als online.
Een vakantietip.