Erasmus – Dwarsdenker

by Gustave Min

Een 2 weken geleden kreeg ik het lijvige boek Erasmus : Dwarsdenker in de hand van auteur Sandra Langereis  : een boeiend boek vol ideeën, opvattingen en inzichten in het leven van een van onze grootste denkers in de filosofie in de Lage Landen, wat zeg ik bij uitstek (de westerse geschiedenis).

Ik heb de afgelopen 3 jaar het een en het ander gelezen over Erasmus en wat een link heeft met de denk- en cultuurgeschiedenis van de eerste helft van de 16de eeuw.

Een boeiende tijd waarin Erasmus leefde werkte en zijn werken en gedachten schreef en publiceerde.

 

Visionair veelschrijver
Als reizende monnik, hypochonder avant la lettre, leermeester aan het hof van Savoye in Mechelen van Landvoogdes Margaretha van Oostenrijk voor de jonge Aartshertog Karel van Habsburg (de latere Keizer Karel V), schrijver van het Lof der Zotheid, zijn brieven met de illustere Thomas More o.a. zijn leven is niet in een zin te omschrijven.

Mens en filosoof
Sandra Langereis brengt een prachtig beeld van Erasmus zoals u hem nog niet zou hebben gezien geplaatst achter de boeiende 16de eeuw in de Lage Landen en bij uitstek (West-Europa). U ontmoet de man achter de wetenschapper.

Tip
Een cultuurtip combineer dit prachtige boek met een uitstap naar Mechelen in het het voormalige Hof van Busleyden waar Erasmus enkele keren op bezoek was aan het hof van zijn goede vriend Jheronimus Busleyden en samen filosoferen met o.a. Thomas More (hij zetten hier zijn eerste pagina’s van het beroemde werk Utopia).

Bezoek ook:
In dit renaissance museum loopt de expo Kinderen van de Renaissance met een rol voor niemand anders dan Desiderius Erasmus en zijn rol als leraar van Karel van Habsburg rond 1500 in Mechelen aan het hof van Savoye gecombineerd met unieke schilderijen, artefacten etc… van rond 1500.

 

Erasmus : Dwarsdenker

Is verschenen bij Uitgeverij De Bezig Bij, het telt 752 blz met prachtige illustraties en een zeer bijzondere cover met een beeld van een jonge Erasmus zoals u hem nog nooit zag , een beeld van de man tegen zijn tijd.

Het boek is verkrijgbaar bij de betere boekhandel en online.

Erasmus Dwarsdenker.

Auteur Sandra Langereis

Uitgeverij De Bezige Bij.

Hardcover blz 752.

Prijs € 39,99.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord