George Michael was een van die artiesten wiens naam ongetwijfeld opduikt wanneer het over absolute supersterren gaat. Zijn populariteit wist drie decennia te overspannen ondanks hij slechte 53 jaar oud mocht worden. Toch was het niet allemaal rozengeur en maneschijn. De man worstelde ook met zijn demonen waarvoor hij openlijk uitkwam in zijn teksten. De liefde, vergankelijkheid en innerlijke verlangens gingen even vaak hand in hand als ze botsten. Dat maakte hem zo kleurrijk als figuur tegenover de schaduw van zijn veel te vroege dood. Er was de man en de artiest en al wat daartussen lag. Rijkdom was slechts een stoffelijk gegeven waardoor Michael het gevoelsmatig niet altijd even makkelijk had. Dat kunnen verwerken, met op de achtergrond de pers die van ieder incident smulde was bijzonder pijnlijk. Toch bleven de fans trouw, niet verblind door zijn problemen. Men bleef de mens van vlees en bloed achter de artiest zien, de mens waarvan in dit boek een oprecht portret geschetste werd. Tragiek tegenover schoonheid. Hartzeer tegenover glamour. Een boek dat diep in zijn gedachten duikt en aannemelijke logische analyses maakt op basis van anekdotes.
George Michael was extravagant en begaafd, openhartig en zong recht vanuit de ziel, dit alles overgoten met een erotische sluier. Hij kon songs schrijven met inhoud en zijn muziek raasde als een zoete zweem de wereld rond vanaf het midden van de jaren tachtig. Zijn imago ging uit van de hypermacho met zachte mannelijke touch tot sexgod. Hij vocht er daardoor lange tijd tegen om zijn homoseksualiteit openbaar te beleven. Het zorgde voor periodes van zelfdestructie ondanks de ware fans en popwereld er nooit een punt van maakte. Het was echter de pers – van tabloids tot recensenten – die alles in een ander daglicht stelde, waardoor hij het ene mentale gevecht na het andere moest aangaan. Dat zijn hart letterlijk zou breken, was geen wonder. Via zijn muziek raakte het fans over de hele wereld.
Biograaf James Gavin zoekt de evolutie op, de confrontatie en de tegenstellingen met de verlegen Georgios Kyriacos Panayiotou naar de superster die in de jaren tachtig de helft van het pop duo Wham zou worden. Hij schetst zijn solo carrière en koppelt zijn persoonlijke leven aan zijn creatieve proces. De tours, de clips, de albums en de interviews met hem en zijn naasten als leidraad. Een mooi en eervol, menselijk portret van een poplegende die vele harten raakte. Meeslepend.
Een stevige turf tekst van 559 blz in een luxueuze hardcover. Voor de die hard fan, de geïnteresseerde in popcultuur van de eighties tot nu, de mens die over mensen wil lezen. U weet wat Sint of Kerstman dit jaar te vragen.
Uitgeverij Brandt – 9789493095823 – de volle 30 euro waard