Geweven woorden – De klankwereld van Katrien De Keyser

by Knopskaya

Katrien De Keyser is snaarofiel. Ze heeft een passie voor cello, viool, contrabas, gitaar, enz… Ze bespeelt ze allemaal en daarnaast hebben ze ook allemaal een eigen naam. Terecht, want muziek heeft een ziel. Woorden hebben een ziel.  Die twee stellingen worden bewezen in haar dichtbundel die zopas verscheen, geweven woorden.

Rust durven nemen, durven de tijd nemen om te dromen, is de centrale gedachte die je door het boek loodst. Denken hoeft helemaal niet complex te zijn. Integendeel, alles moet natuurlijk kunnen vloeien. Zo neem je een boot die je ongeremd en op het tempo van de stroom vijf dagen lang doorheen de gedachten van de auteur loodst.  Nuances brengen versnelling of vertraging aan, als in een goede compositie, verweven in de mist van gedachten. De verwevenheid van gedachten werkt in als bij een mooi stuk koorzang. Laat nu net dat de bedoeling achter het geheel zijn.

Katrien De Keyser:

Voor mij begon schrijven zodra ik geboren werd – ik had altijd zo veel te vertellen, zoveel fantasie dat het niet in mijn hoofd kon blijven. Ik leerde snel lezen en schrijven maar het eerste in mijn leven was muziek. Eén van mijn eerste herinneringen is samen liedjes zingen, samen piano spelen, samen nieuwe teksten verzinnen op bestaande liedjes. Muziek en taal zijn dusdanig verweven dat ik niet kan zeggen wat eerst kwam. De levensvragen die in de gedichten voelbaar zijn, dwalen een hele tijd rond in mijn hoofd. Een antwoord erop vind ik niet, maar de reis die ik maak tijdens de zoektocht is ontzettend leerrijk. Hierin helpt muziek mij nog steeds. In de lijnen van Vivaldi en Bach bijvoorbeeld vind ik de kronkelende wegels die ik dan verder volg in mijn gedachten. Ik denk ook niet dat het antwoord vinden het belangrijkste is. Leren en groeien en zo steeds verder doordringen in de essentie van de vraag lijkt mij interessanter.

Ik voelde al snel dat mijn teksten zouden kunnen gezongen worden. Het doel werd bijgevolg  om de bundel volgend jaar om te vormen tot een koorbundel, ik ga de muziek tijdens de vakantie proberen te schrijven. Dan wordt dat mijn eindwerk voor compositie.

 

We kijken er naar uit!

Geweven woorden – Katrien De Keyser – http://www.uitgeverijhetpunt.be-ISBN9789460795602 – 15 Euro- Cover: Frauke De Keyser

 

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord