Grace Elliott: intiem met de Franse Revolutie

by Knopskaya

Het klinkt een beetje als een flauwe grap, maar niets is minder waar. Het is een vaststaand feit dat er weinig objectieve verslagen over de Franse Revolutie te vinden zijn, omdat de meeste getuigen zelf een kopje kleiner werden gemaakt. De kans dat je het overleefde, wanneer je in een Franse gevangenis terecht kwam, was zo goed als nihil. Je kon op een tijdspanne van een paar uur verhoord, berecht en geëxecuteerd worden. Wat er onder gevangenen leefde, bleef dus zo goed als geheim.

Ontsnapt
Grace Dalrymple Elliott (1754-1823) kon op het nippertje aan de guillotine ontsnappen en overleefde bijgevolg het terreur. Zij was als Schotse van goede afkomst in Frankrijk terechtgekomen. Haar familie werd getroffen door financiële tegenslag, waarna ze noodgedwongen huwde met een oudere vooraanstaande man. Nadat ze betrapt werd met haar eveneens gehuwde minnaar, graaf Valentia, zag ze geen andere optie dan overzee een nieuw leven te beginnen. Dankzij haar schoonheid werd ze de maîtresse van meerdere hooggeplaatsten zoals Louis-Philippe d’Orléans, intrigant en neef van Lodewijk XVI. Beide heren eindigden op het schavot.

Joséphine
Ze leerde heel wat belangrijke figuren kennen tijdens de periode voor het uitbreken van de revolutie, alsook later in de gevangenis. Zo kwam ze oog in oog te staan met koningin Marie- Antoinette, Robespierre, Lafayette, generaal Hoche en deelde ze een cel met Joséphine de Beauharnais – de latere madame Bonaparte herself.

Totaalbeeld
Joris Verbeurgt baseerde zich op haar memoires, die hij zorgvuldig verwerkte tot een compleet verhaal. Hij situeert het verhaal perfect alvorens in de memoires te vliegen. Daarbij geeft hij kennis van hetgeen waarop hij zich baseerde en waarom. Eventuele bedenkingen, zoals bijvoorbeeld de slordige chronologie die Grace zelf in haar dagboeken verwerkte, worden aangehaald zodat het totaalbeeld na het lezen van het boek optimaal is.

Warm
Het boek heeft iets van een historische roman, een geschiedkundig verslag en een biografie in een – laagdrempelig en hoogst informatief. Een aanrader voor deze zomer op vakantie. Warmte gegarandeerd en vrij te interpreteren.

 

Weldra zal ik onder de guillotine liggen. Grace Elliott: ooggetuige van de Franse Revolutie wordt uitgegeven bij uitgeverij Vrijdag (http://www.uitgeverijvrijdag.be). Slapcover, 255 blz, ISBN 9789460016271.

Joris Verbeurgt (1975) studeerde geschiedenis, communicatiewetenschappen en internationale betrekkingen & diplomatie. Eerder publiceerde hij met Hans Verboven Een oorlog kan ook mooi zijn; Ernst Jünger aan het westelijke front. Hij is Brussels correspondent voor European Security and Defence.

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord