Hendrik VIII, Koning, Hervormer, Tiran door Dick Harrison

by Gustave Min

Hendrik VIII

Over de Tudor monarch Hendrik VIII is al veel geschreven, zeker in het Engelstalige spraakgebied. Binnen  het Nederlandstalige gebied is dit echter een uitzondering. Maar hier komt nu  verandering in met deze monografie van historicus Dick Harrison.

De meeste zullen hem beter kennen als Henry VIII. In dit boek over hem, wordt begonnen met uitleg van de vertaler over het gebruik van de namen en dan met name de Nederlandse vertaling van die namen (wel handig om te weten) zeker omdat de doorgewinterde kenners van de geschiedenis en monarchieën gewend zijn aan de Engelse namen.

Hendrik VIII, in ‘Hendrik VIII’ beschrijft Dick Harrison het roemruchte leven van de tweede Tudor-koning van Engeland. Zijn leven wordt op een beknopte maar duidelijk manier beschreven. Uiteraard ontbreken de vele vrouwen in zijn leven niet, deze dames worden ook stuk voor stuk beschreven. Het boek heeft echter wel wat meer te bieden, zo wordt er ook stilgestaan bij de afscheiding van de Kerk van Engeland met de katholieke kerk, dit omdat Hendrik zijn eerste huwelijk met Catharina van Aragon wilde laten ontbinden. Dit alles leidde tot de reformatie in Engeland en de oprichting van de Anglicaanse kerk.

 

Tudor-periode.

Daarnaast is er aandacht voor het beleid van Hendrik VIII, waardoor hij probeerde van Engeland een sterke mogendheid te maken met veel Europese invloed. De oorlogen waar hij zich mee bemoeide worden kort maar krachtig belicht. Het leven van Hendrik VIII is natuurlijk de leidraad, maar het is het vermelden waard dat ook andere bekende namen uit de vroege 16de eeuw voorbij komen, en geplaatst worden in hun tijd met vermelding van hun bijgedragen aan de geschiedschrijving. Om er een paar op te noemen : Kardinaal Wolsey, Thomas More, Thomas Cromwell, Anna van Kleef.

Hendrik VIII Koning, Hervormer, Tiran.

Het boek leest vlot, de hoofdstukken zijn niet al te lang en de prachtige afbeeldingen van de personen die een grote rol spelen maken het verhaal van Hendrik VIII en de Tudor-periode compleet.

Dick Harrison is hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Lund, Zweden. De Zweedse historicus Dick Harrison schrijft naast meer volumineuze boeken over historische thema’s zoals de Dertigjarige Oorlog, ook handige biografietjes van bekende historische figuren. Je weet na de lezing alles wat je moet weten, je hebt de juiste illustraties gezien en weet waar je terecht kunt om je op pad te begeven door de Tudor-periode en de wereld van Hendrik VIII.

Hendrik VIII geeft een beknopt maar compleet beeld van wie en wat Hendrik VIII nu was.

Hendrik VIII van Dick Harrison verscheen in een paperback uitgave blz. 192 met illustraties bij uitgeverij Omniboek prijs € 23,50 ISBN : 9789401919241. Verkrijgbaar in de boekhandel als online www.uitgeverijomniboek.nl

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord