Het excellente kookboek van dokter Carolus Battus uit (1593) proef de smaak van de 16de eeuw

by Gustave Min

Een parel van een kookboek met niet alleen tongstrelende recepten maar ook een kennismaking met oude kooktechnieken. In de inleiding maken wij kennis met de auteur Karel Baten, een Lutherse vluchteling uit Gent. Na zijn studie geneeskunde in Rostock trok hij als arts door Europa. In 1576 vestigde hij zich met zijn gezin in Antwerpen, maar moest vluchten om godsdienstige redenen. Na een kort verblijf in Hamburg wordt hij op 20 februari 1588 aangesteld tot stadsgeneesheer van het Dortse sacramentsgasthuis. In waarschijnlijk de oudste stad van het gewest Holland Dordrecht. Marleen Willebraends beschrijft op een boeiende manier het werk en leven van dr Carolus Battus. Waarbij de prachtige illustraties ons meenemen naar het leven in de 16de eeuw in de Lage Landen.

Christianne Muusers laat u proeven van de keuken zij schrijft over de praktijk van de 16de eeuwse keuken, inrichting en keukengerei. De afbeeldingen in de hertaling laten het werk van de kok en de recepten tot leven komen. Alexandra van Dongen nodigt u uit in het zesde hoofdstuk aan tafel met Carolus Battus. Van uit het perspectief van de materiële cultuur van de gedekte tafel, ook betrekt zij de humanistische tafelcultuur vooral bekend door het werk van Erasmus bij het verhaal.

Een kookboek met een gouden randje een must voor de liefhebbers van de 16de eeuw mijn eerste menu heb ik al uitgeprobeerd: Geroosterde kip met pomeransaus gevulde kwee gevulde savooienkool Spaanse marsepein en appeltaart.

Het excellente kookboek van Dr Carolus Battus verscheen in 1593 te Dordrecht als afsluiting van één medisch werk en is het derde (bewaard gebleven) gedrukte kookboek in de Nederlandse taal. Koken was vroeger geen revolutionaire aangelegenheid; sommige recepten gingen eeuwenlang mee. En op zijn beurt vormde het kookboek weer een belangrijke bron voor het razend populaire 17de eeuwse Amsterdamse kookboek de verstandige kok.

 

Het excellente kookboek van Dr Carolus Battus is verschenen bij Uitgeverij Sterck & DeVreese het is een hardcover uitgave blz 320 en rijkelijk geïllustreerd. Auteurs Christiane Muusers, Marleen Willebraends, Alexandra van Dongen.

Prijs € 29,99 en is verkrijgbaar in de betere boekhandel als online. Een cadeau tip voor de komende feestdagen als voor u zelf.

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord