Het intieme dagboek van de jonge Alma

by Knopskaya

Bloem

Soms ziet men een roos die nog gesloten is, maar waarvan de knop zo mooi is dat men ze voor eeuwig dicht zou willen houden. Men vergeet daarbij enkel dat die knop uiteindelijk ook zal verwelken, zonder dat ze de verrassingen die vanbinnen verborgen zitten ooit aan de wereld zal prijsgeven. Daarom is het zo dat rozen geboren worden om te bloeien. Dergelijke roos was ook de componiste Alma Mahler (geboren Schindler 1879-1964).

Doorstreept

De dagboeken van de jonge Alma geven weer wat er binnen in die rozenknop leefde, wat wilde bloeien en losbreken. De uitgave van Rivages Poche is een waarheidsgetrouw tijdsdocument waarin het dagboek van een jonge getalenteerde vrouw, met oog op het grootste detail werd weergegeven en waar de latere Alma reeds in schuilde. Zelfs de door haar doorstreepte passages zijn in deze uitgave eveneens doorstreept aanwezig. Het zorgt voor een aanzuigend effect waarbij de lezer een perfect aanvoelen van de schrijfster ervaart. Ook haar tekeningen werden toegevoegd.

Laat koppigheid, weemoed, zelfbewustzijn en wilskracht de compositie zijn van het karakter van Alma. En laat Alma Alma zijn, niet Mahler (de componist), Gropius (de Bauhausarchitect), of Werfel (de schrijver) of die ze achtereenvolgens huwde.

Lichtpoëzie

Het was tenslotte Gustav Mahler van wie ze scheidde aangezien ze zich ondergewaardeerd voelde. Hij deed haar aan zichzelf twijfelen als componiste, een twijfel die ze uit haar leven bande. Poëzie was reeds op jonge leeftijd haar medicijn. Ze zou later meer dan 100 liederen componeren, gebaseerd op gedichten van onder andere Rainer Maria Rilke, Novalis, Heinrich Heine.

Conformiteit

Laat ons ook niet misleid worden door termen als femme fatale. Alma was een vrouw die leefde volgens haar eigen gevoel en dat was niet steeds conform. Het had niet te maken met rebellie, maar het opkomen voor al datgene wat in je leeft, wat verwondering oproept. En dat ze zelf ook voor verwondering zorgde, zoals bijvoorbeeld bij Gustav Klimt – verwondert dit u nog?

De ma solitude je viens

Á ma solitude je vais

Car seules me suffisent mes pensées 

 

ISBN 9782743624194 10,65 euro www.payot-rivages.fr

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord