Het Nederlandse liefdeslied in de middeleeuwen door Frank Willaert

by Gustave Min

Het is een magistraal overzichtswerk, over het Liefdeslied in de middeleeuwen in de Nederlanden. Dat kunnen we vernemen aan de hand van auteur emeritus, hoogleraar Middelnederlandse Letterkunde Frank Willaert – één van de absolute vakspecialisten op zijn onderzoeksterrein.

Een zinprikkelende reis

Frank Willaert neemt ons mee op een reis door de verschillende culturele aspecten van de middeleeuwen in de Nederlanden. Van de gekende Hebban Ola Vogala teksten tot de troubadours en hun minne lyriek tot de teksten van de Brabantse hertog Jan Primus ‘de 1ste’.

Waarschijnlijk was hij  een van de enige troubadours uit onze gewesten tot de hoofse minnelyriek uit het Gruuthuusehandschrift en de 15de eeuwse stedelijke cultuur. U vindt dit allemaal in het sterk gedocumenteerde werk van Frank Willaert.

 

Link teksten-lyriek en het dagelijkse leven

Begeef u daarna op pad door het leven van de hoofse liefde de fin de amour en ga terug naar een tijd waar de teksten vaak deel uit maakten van het dagelijkse leven via boeken, manuscripten, zangers en toneelspelers die van hof tot hof trokken en van stad tot stad.

Een warme aanrader voor één ieder die meer wil weten over de hoofse minnelyriek en het middeleeuwse Nederlandstalige lied, gedicht en tekst van tussen de 12de eeuw tot het einde van de 15de eeuw.

Hier waren we op aan het wachten; een prachtig volledig overzicht van deze boeiende tijd en cultuur!

Dat niet alleen de context en plaats van de teksten, maar ook het dagelijks leven in de middeleeuwen ‘bij ons’ aan de hoven, de stedelijke cultuur en de opvoering er van worden mooi in beeld gebracht. Alsof u er zelf bij was.

Een warme aanrader voor een ieder die al geïnteresseerd of gespecialiseerd is in de hoofse minnetaal en Middelnederlandse literatuur.

 

Het Middeleeuwse Liefdeslied in de Nederlanden van auteur Frank Willaert is verschenen bij Uitgeverij Prometheus en is een kloeke editie, geïllustreerd met afbeeldingen uit manuscripten en bijhorende elementen. Het is verkrijgbaar in de betere boekhandel als online en kost € 65,00.

 

Hardcover, geïllustreerd blz 784.

9789044634693

Prijs € 65,00.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord