Het vrouwelijke oog wil ook wat door Jitske Jasperse

Vrouwen als opdrachtgevers, verzamelaars en kunstenaars

by Gustave Min

Vrouwen in de kunstgeschiedenis worden veelal neergezet in geportretteerde figuren en naakten. Met dit boek toont Jitske Jasperse dat zij veel meer waren dan blikvangers.

Een thema dat me zeer interessant lijkt aangezien ik zelf de Mechelse kunstenares Mayken Verhulst uitlicht in een conference en stadswandeling ‘Bruegel en Mechelen’ in Mechelen België.

Daarbij probeert zij aan te tonen hoe belangrijk deze vrouw en vrouwen in de kunstgeschiedenis waren, maar bijna altijd op de achtergrond blijven staan. Mayken Verhulst was b.v. bekend als een van de gekendste miniaturisten uit de Lage Landen, volgens de auteur Ludovico Guiciardinni – terug te vinden in zijn beschrijvingen van de Nederlanden. Zij was tevens de schoonmoeder van Pieter Bruegel de Oude en heeft zijn zonen artistiek onderwezen.

Daarom neem ik met groot plezier dit prachtig geïllustreerd boek ter handen dat de periode van Middeleeuwen tot de 20ste eeuw beslaat. Namen als Eleonora van Aquitaine, Clara Peeters en Peggy Guggenheim passeren de revue. Beginnend bij een middeleeuwse non die boeken heeft verlucht! Dit nieuws sloeg in Januari 2019 in als een bom. Wetenschappers analyseerden een 1000 jaar oud skelet van een non met blauwe tandplak. Op basis daarvan stelde zij vast dat de non regelmatig aan een penseel met blauwe verfstof (Lapis Lazuli) likte om er zo een mooi puntje aan te maken waarmee ze op kunstzinnige wijzen de perkamenten bladzijden van boeken versierde.

Het nieuws gaat als een lopend vuurtje de wereld rond, want dat een middeleeuwse vrouw boeken maakt, wordt bijzonder gevonden. Ik ben het helemaal met de auteur eens dat de euforische reacties hier op de auteur een beetje mismoedig maakten. Want het blijkt nog steeds geen vanzelfsprekendheid dat vrouwen in de middeleeuwen en er na met kunst bezig waren.

Jitske Jasperse neemt ons mee op een boeiende tocht langs bekende en minder bekende namen in de geschiedenis en kunstgeschiedenis, onderverdeeld in 5 katernen. Ze bespreekt de impact van vrouwen aan de hand van een grote variëteit aan kunstvormen : schilderijen, sculptuur, miniatuurportretten, ivoren kistjes, glas in lood en fotografie.

Maar ook bespreekt ze de vrouw als opdrachtgever en verzamelaar en inspireert om met andere ogen naar kunst te kijken.

 

Het boek Het vrouwelijke oog wilt ook wat van Jitske Jasperse is verschenen bij Uitgeverij Sterck & DeVreese en laat ons met een ander oog kijken naar opdrachtgever, kunstenaar en verzamelaar. Het vrouwelijke oog wil ook wat – hardcover blz 247 prijs € 24,90 – verkrijgbaar in de betere boekhandel en online.

Dit mag bij de moderne kunstminnaar zeker niet ontbreken.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord