Kleuren Atlas van de Natuur, Verzameld door Patrick Baty

by Gustave Min

Kent u dat het gevoel om een schat in  handen te hebben en niet meer los te willen laten. .. Of ontroerd te zijn door de schoonheid van een uitgave die is samengesteld ter gelegenheid van het 200-jarige jubileum van de door Patrick de Sayme herziene lijst van Werner’s nomenclature of Colours. Dit overkwam mijn moeder die haar hele leven al gepassioneerd is door kleuren in de natuur en architectuur toen ze de uitgave van de Kleuren atlas van de natuur in handen kreeg.

 

In deze spectaculaire kleurengids van de natuur worden 10 individuele kleuren stalen gekoppeld aan 19e-eeuwse voorbeelden uit de natuur, zowel uit het dierenrijk, de planten wereld als de wereld van de mineralen. Abraham Gottlob Werner (1749-1817) was afkomstig uit een familie die sinds lang actief was in de mijnbouw, zoals zijn vader, een inspecteur van de ijzergieterij, van de graaf van Solms-Bauth in Wehrau en Lorenzdorf (in het huidige Polen). Nadat hij eerst een tijdje in de ijzergieterij in Wehrau had gewerkt, werd Werner in 1769 uitgenodigd om zich in te schrijven bij de pas opgerichte mijnbouwschool van Freiburg. Daar kwam hij al snel tot de ontdekking dat hij niet veel verder zou kunnen zonder een rechtendiploma, dus studeerde hij nog eens drie jaar aan de universiteit in Leipzig. Werner bleef ook geïnteresseerd in mineralogie en in 1774 publiceerde hij het eerste moderne handboek over beschrijvende mineralogie. Werner kwam met een methode van het gesteente en mineralen. Omdat hij vond dat de zichtbare kleur van een mineraal bepalend was voor de eerste indruk, stelde hij een lijst op van 54 kleuren met 8 hoofdkenmerken: wit, grijs, zwart, blauwgroen, geel, rood en bruin. Het systeem van Werner was bedoeld als een praktische toepassing voor natuurfilosofen en geologen.

Voor een aantal kleuren beschreef Werner hoe ze gemengd konden worden, wat de nauwkeurigheid verbeterde ondanks de beperkte omvang en reikwijdte is Werner’s nomenclature of Colours zeer belangrijk. Het was de eerste van een reeks kleuren referentiesystemen die in de twee eeuwen erna tot veel grotere dingen zou leiden.

Syme had als doel een universele kleurenreferentie gids te maken om identificatie en classificatie van de natuurlijke wereld mogelijk te maken. In dit boek wordt voor het eerst zijn baanbrekende werk compleet gemaakt (onderverdeeld in 5 hoofdstukken) en op een indrukwekkende en visuele manier gekoppeld aan hedendaagse ontwikkelingen.

Auteur Patrick Baty is een Britse historicus in verf en kleur binnen de architectuur. Hij werkt als adviseur bij de decoratie van historische gebouwen.

De kleuren atlas van de natuur – Patrick Baty Gebonden met uitklappagina’s 290 pagina’s, Uitgeverij Noordboek €39,95.

Een boek om te bewonderen en van te M en van te houden te bewonderen.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord