Lachend naar Walhalla door Tom Shippey

De Heroïsche dood en de Vikingen

by Gustave Min

Dit boek gaat over de levens, maar vooral over de dood van de grote helden en heldinnen uit het Vikingtijdperk zoals beschreven in de Oud Noorse gedichten en saga’s.

Het is niet bedoeld als een geschiedschrijving, alhoewel er kronieken en verslagen uit verschillende andere talen worden aangehaald. In dit boek gaat het over individuele personen, specifieke gedichten en vooral over collectieve psychologie : wat maakte de Vikingen zo anders dan de anderen?

We weten allemaal wat Vikingen zijn – Odin en Thor, Balder en Loki zijn bekende namen. En iedereen heeft op zijn minst al gehoord van Ragnarök en Walhalla. Vikingen zijn deel gaan uitmaken van het culturele decor van de moderne wereld. Gaan we niet met zijn allen ieder jaar wel niet een keer naar een Vikingevent in Europa of op andere continenten?

Natuurlijk is een flink deel van wat we denken te weten volkomen onzin, te beginnen met de gehoornde helmen, die volstrekt onpraktisch waren bij elke vorm van man tegen man gevechten. Maar belangrijker dan deze misvattingen is wat er ontbreekt. Het boek neemt u mee van de prehistorie, mythen en heroïsche legenden waar de goed gedocumenteerde tijdvakken over van alle kanten informatie beschikbaar is.

Naarmate de bekendheid rond de Oud Noorse gedichten, saga’s en vooral mythen weer begon toe te nemen, was het vooral de houding van de Vikingen ten opzichte van de dood die de geleerden van Europa als een hamerslag trof. Dit boek gaat over de humor van de Vikingen. Hun geheime wapen. Deel van hun denkwereld. Maar zoals de schrijver zelf toegeeft wees gewaarschuwd er zit een gemeen trekje in.

Dit boeiend geschreven boek, met vele grappige verhalen neemt je mee naar het Vikingtijdperk en houdt je van bij het begin tot het einde in de ban. Het maakt het daarmee een absolute aanrader voor iedereen (dat zijn er velen) die geïnteresseerd is in de Vikingen.

De auteur Tom Shippey (1943) is emeritus hoogleraar aan Saint-Louis University (Missouri) en heeft leg gegeven aan zes universiteiten in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten waar o.a. Oxford en Harvard.

Shippey was professor oud en middel Engelse literatuur en is een groot kenner van de Oud Noorse/literatuur. Hij heeft vele publicaties over middeleeuwse literatuur geschreven en staat bekend als kenner van Tolkien over wie hij J.R.R. Tolkien. Author of the Century schreef.

Het boek Lachend naar Walhalla is opgedeeld in verschillende hoofdstukken en een aantal appendixen en is geschikt voor een breed lezers publiek en noten en verwijzingen zijn waar nuttig, achterin opgenomen.

Het boek Lachend naar Walhalla De Heroïsche dood en de Vikingen telt 423 blz en is uitgegeven in paperback bij Uitgeverij Omniboek prijs € 29,99 en is verkrijgbaar in de betere boekhandel als online.

Voor de Vikingliefhebber een echte aanrader – 9789401918282

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord