Liefde en andere overvloed: de durf om het mysterie te omarmen

by Knopskaya

Bart Stouten is de warme stem die ’s ochtends via KLARA de huiskamer, de wagen of de werkvloer omtovert tot een behaaglijke plek; cocooning voor het oor. Hij maakt de luisteraar bewust van zijn of haar omgeving door middel van zijn poëzie, die meestal van toepassing is op de compositie of anekdote die volgt.

Zo is ook het karakter van zijn jongste roman, Liefde en andere overvloed. Het is een roman die in meerdere lagen wijst op het vertrouwelijke en het onbekende, hoe het onbekende ons kan verrassen of afschrikken, hoe het ons op het verkeerde been kan zetten. Het doet ook nadenken over banaliteiten en hoe men deze moet plaatsen in een groter geheel.

Het hoofdpersonage is net als Stouten zelf radiopresentator die een ochtendprogramma heeft en in dezelfde grote stad woont. De stad speelt een hoofdrol als plaats van vertrouwen, waarin de lezer zich met de meeste plekjes kan identificeren. Het verhaal begint met deze kennismaking en deint steeds verder uit in verhalen met sub-verhalen die naar het einde toe samenvloeien en dezelfde boodschap uitschreeuwen.

Een spannend thriller-gegeven,  zou je kunnen denken; radiopresentator met aangename stem en bijgevolg vrouwelijke fans, heeft plots te maken met een zeer opdringerig exemplaar. De fan begint horden ongewenste geschenken te sturen. Maar plots ligt er in de plaats van het zoveelste pak luxueuze handdoeken of dure chocolade een mysterieuze man van Afrikaanse afkomst in de gang. Zou dit ook een geschenk zijn? Jeroen, het hoofdpersonage, neemt de mysterieuze man in huis en raakt door hem gefascineerd. Het boek leest vanaf nu als geklaarde boter, in een gloeiend zachte stijl, overvloed.

Naarmate de twee mannen mekaar beter leren kennen, ontstaan er diepe gesprekken. De lezer wordt getuige van een groeiende band tussen, maar ook van de vraagtekens over het onbekende. Samen met Jeroen ontdekken ze de verborgen kanten van zijn vriend. Denkt de lezer hetzelfde als Jeroen? Of neemt hij een stelling in? Misschien laat hij zich simpelweg meevoeren met de liefde en het verhaal? Wordt hij ook bang dat het te mooi is  om waar te zijn en aarzelt hij omwille van iemands kleine kantjes of verleden?

Liefde en andere overvloed is een reis van schrijver, hoofdpersonage en lezer samen, waarna er een wereld open ligt om lief te hebben zonder vragen. De toekomst is vrij.

Liefde en andere overvloed, een roman van Bart Stouten (1956)

http://www.uitgeverijvrijdag.be

ISBN9789460017803

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord