Lunalia is u vast bekend als het Mechelse luik van het Festival van Vlaanderen. De stad van de Maneblussers dankt haar naam aan een oude stadslegende die door schrijver en historische weet- en doe – al Gustave Min in een nieuw kleedje werd gestopt.
Smaak
Zijn boek is een ware streling voor de zintuigen, wat het een heel genot maakt voor jong en oud, binnen of buiten Mechelen. De legende die hier sprookjesachtig wordt verteld, triggert constant geur- en smaakzin. Het taalgebruik in combinatie met de lettertypes sleuren de lezer mee in een soort van animatiefilm en versmelten wonderwel met de illustraties van de hand van Sylvie Lam en Serge Piessens. Potloodtekeningen en aquarelkleuren worden als in een collage op de gekleurde tekst-bladzijden gemonteerd tot een geheel.
Herkenning, legende en fantasie
Lunalia is een meisje waarmee ieder kind zich kan identificeren en die iedere volwassene terugbrengt naar de fantasiewereld van toen. Ze houdt van de maanwereld waarin ze leeft, en daarnaast van dingen waar ieder jong kind van droomt zoals taartjes en chocolade. Een groot deel van haar wereld is ook gewoon hedendaags, zoals haar vriend Rafaël. Enkele figuren hebben een historischer karakter, zoals het goede sprookjes betaamt. Daarnaast speelt de Mechelse binnenstad een grote rol. De Dijle, de markt, de kathedraal met alle middeleeuwse monsters en ornamenten.
Een ode voor de Mechelaar, een ontdekking voor iedereen die de stad van de Maneblussers leert kennen.
Gustave Min (Mechelen-°1997)
is vanaf jongs af aan geïnteresseerd in geschiedenis, met een grote voorliefde voor de Late Middeleeuwen, Vroeg Moderne Tijd, maar ook de 19de eeuw en begin 20ste eeuw kunnen hem bekoren.
Hij is geïnteresseerd in Sagen en legenden, verhalen, Oude Vlaamse Kunst etc… en gebruikt deze combinaties o.a. voor zijn rondleidingen ism Mysterieus Mechelen in de Dijlestad Mechelen,
tevens geeft hij lezingen over de bovenstaande onderwerpen voor verenigingen en genootschappen.
Door het Festival van Vlaanderen Mechelen Lunalia is hij gevraagd om in 2019 een sprookje/vertelling te creëren voor het Sprookjesparcour Lunalia4Kids tijdens het festival.
Daarbij terzijde gestaan tijdens de uitvoering door Jurgen De Bruyn, artistiek leider van Zefiro Torna, op Theorbe Luit.
Deze vertelling is in december 2019 de ganse maand opgevoerd in de Sint Romboutskathedraal voor uitverkochte vertoningen tijdens het ‘Mechelen Houdt je Warm festival’ van Mechelen Feest dat in het teken stond van het Torenjaar 2020-2021.
Tevens is hij de bezieler van Studio Belle-époque en heeft met deze groep verschillende evenementen georganiseerd als tv/film opdrachten o.a. ARTE! Cathedrals of Steam, BBC The Happy Prince.
Hij is ook actief als acteur en verhalenverteller/conferencier en sinds 2020 Raadslid van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunsten van Mechelen.
‘Schrijven is om je verhalen te delen met anderen.
Je bent nooit te jong om te lezen.’
Gustave publiceert sinds kort ook op Cultuurpakt.be