Matilda en kleine vis

by Knopskaya
Matilda en kleine vis

Altfluitiste Noor Kamerbeek is een zeer veelzijdige artieste. Ze studeerde aan het conservatorium van Amsterdam en won in 1974 het Prinses Christina Concours. Van 1981 tot 1991  was ze aan de slag als solofluitiste van het Chamber Orchestra of Europe. Hierna ging ze freelance haar eigen creatieve weg. Zo ook met dit mooi geïllustreerde luisterboek voor kinderen.

Dat Noord Kamerbeek een artistieke duizendpoot is, wordt graag bevestigd door haar trotse echtgenoot, de Nederlandse musicoloog Leo Samama, die trouwens ook haar glaskunstwerken via de sociale media graag aan de wereld toont. Een dame met smaak die weet wat ze wil. Dit kwam duidelijk tot uiting wanneer ik het boek openvouwde. Mooie zachte kleurtjes, zonder de pasteltour op te gaan. Geschikt voor zowel jongens als meisjes dus. De tekeningen zijn speels en vrolijk. Zo hoort dat ook wanneer het over een dagje strand gaat.

Het opschrift op dat achteraan op de cd staat, getuigt van een goede aanpak. Er werd beroep gedaan op een degelijke vertelster, Marijke Beversluis, en op beroepsmuzikanten, waaronder Noor Kamerbeek zelf. Het fijne is dat er wordt gezongen door een kinderkoor, “De vriendjes van Matilda”. Het bracht me terug naar de tijd van Kinderen voor Kinderen, wanneer half Vlaanderen en Nederland voor de buis zat om die leuke liedjes te horen waarin éénieder zich kon herkennen.

Muziek in functie van het boek

In dit concept wordt geen gebruik gemaakt van gekende klassieke werken, maar van muziek die echt geschreven is in functie van het verhaal zelf. Je hoort de golven, de meeuwen en andere typische strandgeluiden. De muziek is vrolijk en opgewekt. Alles duurt in totaal een klein halfuurtje. En eigenlijk maakt dit het boek een aanrader voor scholen. Het valt perfect in te plannen binnen een lesuur, waarna er nog tijd is om bijvoorbeeld zelf het Matilda-lied nogmaals te zingen. Handig is dat ook de notenpartij achteraan het boek zit, waardoor juf of meester het liedje kan begeleiden op blokfluit. Mijn eigen kinderen zongen alvast enthousiast mee!

Naast cd en boek, is Matilda en kleine vis ook te bekijken als opvoering in culturele centra. Voor de nieuwsgierigen onder jullie verwijs ik graag naar de Maltilda-website, waar enkele voorsmaakjes op jullie wachten.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord