Nooit Nooit: poëzie vol contrast en beweging

by Knopskaya

Nooit nooit, de dubbele ontkenning, de waarheid zoals ze is. We leerden hem de afgelopen twee jaar kennen op de podia van poëzieavonden in onze Vlaamse cultuurcafés. Zijn stijl viel meteen op; zo droog en exact dat het als prettig en spitsvondig wordt ervaren. Toeval en Fabrieksinstellingen bleek bijgevolg de geijkte titel voor zijn debuutbundel.

Eindelijk eens een bundel zonder bladzijdenlang persoonlijk gemijmer over wat de wereld de dichter aandoet. Dat was de eerste indruk, en dat nodigt in deze tijden ook uit. Begrijpt u het niet verkeerd, dat moet ook kunnen en kan heel schoon zijn. Bovendien doet vernieuwing lezen. Het heeft iets postmodernistisch doordacht. De mens heeft nood aan woorden die er staan en die als zinnen inwerken om contradictie te laten voelen en inwerken – een wake-up call naar zelfbewust denken. Daar speelt Nooit Nooit mee als geen ander. Hij durft nog rijmen, want rijmen moet kunnen en zet woorden tegen mekaar op, zodat men ontdekt dat  taal eigenlijk het plezantste spel ooit is, maar ook een krachtig statement kan maken.

Het is een goede honderd jaar geleden dat het postmodernisme mocht tij vieren, uit een noodzaak, een escapisme. Maar net daardoor werden de krachtigste statements gemaakt, ze kwamen vanuit de mens. Deze gedachte ging de jongste tijd als een omen over onze literaire wereld hangen, niet lang voor corona zou uitbreken, alsof de dichter een noodzaak voelde bij de mens om het allemaal eens anders te benaderen. Men verlangt naar content onder een andere noemer, een noemer die je kan duidelijk maken door middel van extremen die zacht overkomen. Zo ook deze bundel. Fijne taalspelletjes, de waarheid zoals  ze  is, doorspekt met sarcasme van fijnzinnige aard. Geen steken onder water. Het kan van en voor eenieder zijn. Herkenbare personen en gemoedstoestanden zonder belerend vingertje. De realiteit ontstaat tenslotte door de combinatie van regeltjes met het toeval. Hedendaagser kan haast niet.

Mooi uitgegeven, met glossy hardcover en leeslint, ISBN 978-94-92810-10-6, 64 blz.

Uitgeverij Nederlands Dichters Podium

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord