Op zoektocht in het hoge Noorden

by Knopskaya

Rood-wit-blauw, de kleuren van de Noorse vlag. U heeft het goed geraden, deze auteur is gek op Noorwegen en dat ademt haar debuutroman dan ook volledig uit. We trekken met haar naar het hoge noorden en leren haar hoofdpersonage Sara kennen. De jonge vrouw is in een ziekenhuis terechtgekomen en ligt in coma.

Hoe kwam ze daar terecht? Stukje bij beetje neemt ze ons mee in haar zoektocht naar haar recente verleden. Alle andere herinneringen heeft ze nog. Zo denkt ze terug aan haar echtscheiding en de momenten die ze beleefde met haar ex-man. De herinneringen komen stukje bij beetje terug. Alles komt in een stroomversnelling terecht wanneer de politie er tussen komt.

Ze was dus op reis, drie maanden lang door Noorwegen en daar leerde ze weduwnaar Aren kennen. Ze leert ons ook Aren kennen tijdens de zoektocht naar wat is gebeurd. We worden meegenomen in haar hoofd en leren kennis maken met haar gevoelens en verlangens. Het heeft iets geborgen, een beetje als thuiskomen. Men kan zich makkelijk met haar identificeren door het gemoedelijke taalgebruik. Daarnaast is het fijn dat men zich volledig kan inleven in de plaats waar het allemaal gebeurt doordat de hoofdstukken Noorse titels hebben en er af en toe een cursief woordje Noors wordt vermeld. Het is allemaal dubbel gelaagd waardoor het ook een groot publiek aanspreekt. Enerzijds de leefwereld van de zachte Sarah, anderzijds de spanning rond het politieonderzoek dat trouwens een verbazingwekkende wending krijgt naar het einde toe.

De roman is doorspekt met verwijzingen naar het dagelijkse leven van auteur Vicky Borrey, die zelf graag reist en leerkracht talen en aardrijkskunde is. Een fijn boek, dat gerust op een avond uit te lezen valt. Alsof men die avond een film heeft bekeken en waar men bij het slapengaan weet dat men de inhoud meeneemt naar dromenland.

Uitgeverij ASPEKT – 9789464870909 – 131 blz. paperback

http://www.uitgeverijaspekt.nl

 

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord