Ramses Leeft! Door alles heen

by Klaas Chielens
Op 1 december 2019 was het 10 jaar sinds Ramses Shaffy het tijdelijke voor het eeuwige inruilde. Sylvester Hoogmoed, die zich eerder al vastbeet in het leven van Ramses ging, na twee eerdere werken over Shaffy, aan de slag met nieuw materiaal en verzorgde een nieuwe biografie, voorzien van talrijke foto’s en van twee cd’s waarvan 1 met eerder onuitgegeven nummers.

Koffietafelbiografie

Ramses Shaffy heeft vanaf zijn jonge jaren een zwerversleven gekend door samen met zijn moeder Europa rond te reizen. Sylvester Hoogmoed geeft een mooi overzicht van de omzwervingen tijdens het jonge leven van Ramses, met een Egyptische diplomaat als vader en een Russische moeder. Geboren in Parijs reizen we mee met Ramses en zijn moeder, waarover Sylvester Hoogmoed ook al een boek schreef.

De moeder van Ramses was een Russische vluchtelinge die al op de huwelijksdag wegrende van haar echtgenoot en door Europa zworf, een spoor van onbetaalde facturen achterlatend. Ze werd ondermeer daarom gezocht maar werd later ook verdacht van spionage en bracht uiteindelijk een tijd door achter de tralies. Ramses moest daarom op erg jonge leeftijd de trein op, wat de inspiratie vormde voor het nummer “de trein naar het noorden”. In Nederland kwam hij uiteindelijk terecht bij een welgestelde familie waar hij zou blijven tot hij begon aan z’n studies. We krijgen een inkijk in het leven in het pleeggezin, in de exploten van de studerende Shaffy die van school naar school zwerft en uiteindelijk maar halvelings kan afstuderen.

Woord en beeld

In verschillende hoofdstukken neemt Sylvester Hoogmoed ons mee in de holderdebolderwereld van Ramses Shaffy. Theater, muziek, film, zijn relaties, alles wordt met woord en beeld omschreven. Mooi zijn de talrijke foto’s uit voorstellingen waarin hij meespeelde en die steeds weer een bevlogen indruk geven. Saai zal het nooit zijn geweest. De getuigenissen van vrienden en collega’s uit die tijd schetsen een beeld van een chaotische maar energieke jongeman, steeds in geldnood, meestal te laat voor repitities, soms net iets teveel op wanneer hij op het toneel verschijnt. Ook de latere jaren van Ramses worden niet uit de weg gegaan; de strijd met alcoholverslaving en de vermeende korsakov, de strijd met en tegen kanker en uiteindelijk de laatste paar dagen komen ook aan bod in het boek.

Naslagwerk

Achteraan het boek vinden we een uitgebreide discografie, een oplijsting van musicals, tournees en films, alsook een uitgebreide lijst van alle theatervoorstellingen waarin Ramses Shaffy meespeelde. Dit alles met afbeeldingen van affiches, foto’s van voorstellingen, …

Tenslotte krijgen we een blik op Shaffy als grafisch artiest met afbeeldingen van enkele schilderijen van zijn hand. Dit boek blijft verbazen en toont ook die kantjes waarvoor Ramses net niét bekend was.

Muzikale uitsmijter

Heel bijzonder aan deze uitgave zijn de bijhorende muziekfragmenten. Twee CD’s met daarop naast alle grote successen (cd1) ook een cd met eerder onuitgegeven materiaal waaronder radiofragmenten maar ook zijn versie van Herman van Veens Ochtend In de stad, een parlando-versie van John Lennons Imagine en de Franstalige versie van We Zullen Doorgaan, “Restons Ensemble”. Deze bijzondere uitvoering is het afgelopen jaar teruggevonden in het Universal Music tape-archief.

U kan het boek aanschaffen bij de betere boekhandel of bij bol.com .

Afbeeldingen: puntspatie.nl

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord