Schubert, maar dan in het echt

by Knopskaya

Biograaf Yves Knockaert stelt het hoe het is, en niet zoals het de geschiedenis inging. Hij mijdt daarbij geen enkele controverse en gaat goed gedocumenteerd de dialoog aan met biografen uit het verleden.

Was Franz Schubert (1797-1828) echt zo’n eenzaat, had hij een volkse ziel? Veel polariserende weetjes blijken voor waarheid de geschiedenis te zijn ingegaan.

Knockaert laat de lezer kennismaken met een menselijke Schubert, een man met een groot talent, maar ook met diepe zorgen. Zo was er bijvoorbeeld zijn gezondheid, die zijn persoonlijk leven vaak ondermijnde. Het beeld van de misantroop maakt plaats voor het beeld van een man die schreef omwille van zichzelf en zijn ervaringen. Herkenning die hij vond bij dichters zoals Goethe, zette hij om in lied. Soms schreef hij tot vijf liederen per dag.

Het boek heeft een aangename bladspiegel, wat ervoor zorgt dat het zelfs wat weg heeft van een historische roman, waardoor de interesse van een zeer divers doelpubliek kan worden opgewekt. Ondanks het feit dat het boek doorspekt is van historische feiten, namen en musicologische gegevens, schrikt het de leek niet af om meer te weten te komen. De melomaan heeft er een flinke kluif extra kennis aan. Niets zal nog klinken als tevoren.

Achteraan in het boek worden een aantal stukken, personen en begrippen extra toegelicht zoals de Arpeggione, Beethoven, Goethe en de Winterreise. Een stevige bibliografie en personenregister zijn vanzelfsprekend aanwezig.

Leer dus nu de échte Schubert kennen!

Schubert, de biografie is uitgegeven bij Polis (http://www.Polis.be), hardcover, 335 blz. ISBN 978-94-6310-234-6

Auteur Yves Knockaert (1954) is doctor in de musicologie, doceert aan het Lemmensinstituut en is voormalig medewerker van Radio 3. Daarnaast publiceert bij boeken en schrijf hij voor verschillende bladen. Hij is eveneens auteur van Wolfgang Amadé.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord