Seks voor Geld : Een geschiedenis van prostitutie in België

by Gustave Min

In dit boek vertellen de auteurs de diverse geschiedenissen van sekswerk in België, van de Middeleeuwen tot vandaag.

Daarmee treden de vrouwen die de hoofdrol spelen eindelijk voor het voetlicht.

Het is immers niet een verhaal van ideeën en beleid om de woorden van de auteurs aan te halen. Maar ook een geleefde geschiedenis, van mensen en hun ambities en teleurstellingen, van kansen en valse beloftes, van controle drang en creatieve pogingen en toezicht te omzeilen.

De geschiedenis van prostitutie loopt parallel met grote historische veranderingen, maar blijft vaak in de schaduw daarvan.

Dit boek neemt u mee in de geschiedenis van sekswerk in het gebied dat vandaag België is, van de late middeleeuwen tot vandaag.

We gaan opzoek naar veranderde seksuele ideeën en praktijken. Steeds werd de geschiedenis van sekswerk gekenmerkt tot een enorme diversiteit, zelfs binnen een relatief klein land als België.

Auteurs Elwin Hofman, Magaly Rodriguez Garcia en Pieter Vanhees nemen ons mee op het pad achter de schermen van sekswerk. Niet uit voyeurisme, maar om tot een beter begrip te komen van betaalde seks voor mensen van vroeger en nu.

Gezeten op een terrasje in het zonnige Mechelen met een koud glas gemberlimonade verdiep ik mij in dit interessante Seks voor geld boekje. Ik zie de omliggende terrasjes gangers elkaar aanstoten en lachend wat over mijn interessante literatuur zeggen. Waar bij ik, aan het einde van dit interessante boek tot de conclusie kom dat dit kleine boekje misschien wel in iedere Vlaamse boekenkast thuishoort zo dat we allemaal een beter inzicht krijgen over sekswerk in het heden en verleden. Dat sekswerk een rijke geschiedenis heeft maakt dit boek duidelijk, hoewel prostitutie in de media nog vaak als een probleem wordt gezien en sekswerkers dikwijls worden gestigmatiseerd, besteedden historici de laatste dertig jaar meer aandacht aan de mogelijkheden en moeilijkheden van mannen en vrouwen die er voor kozen zich te prostitueren.  Er is de afgelopen achthonderd jaar ontzettend veel veranderd in de manieren waarop sekswerk werd georganiseerd, geregulariseerd en beleefd in het gebied dat vandaag België heet. Toch zijn er ook een aantal constanten. Prostitutie is bijna steeds het voorwerp van discussie geweest.

Seks voor geld van auteurs Elwin Hofman historicus aan de KU Leuven, Magaly Rodriguez Garcia hoofddocente geschiedenis KU Leuven en Peter Vanhees onderzoeker aan de KU Leuven naar de geschiedenis van prostitutie in de 19de en 20ste eeuw. Het boek is een paperback uitgave blz 285 bij Uitgeverij Prometheus prijs 24,99 verkrijgbaar in de betere boekhandel als online.

Misschien houdt u ook van:

Wij gebruiken cookies om onze website en de inhoud er van te optimaliseren. Akkoord